Symbolikk

Forrådt er fylt med tung symbolikk

Når du skal tolke symbolikken og billedspråket i en roman som Forrådt, er det viktig å huske at det er riktig mye å ta fatt i. Det gjelder derfor å velge de symbolene og språklige bildene som gjør mest inntrykk på deg når du leser og tenker over romanen. 

Det kan også gi mening bare å se på én form for symbolikk som henger tet sammen, men uten å berøre de mange, mange andre symbolene og eksemplene på billedspråk som finnes i romanen.

På denne siden gir vi deg en rekke ideer til hvilke symboler man kan undersøke nærmere i en analyse og tolkning av Forrådt.

Ory fremstilles som et uskyldig lam

Det knytter seg flere symboler til den kvinnelige hovedperson Ory. Hun omtales både i kapittel 1 og kapittel 7 som et lam. Det skal dels forstås i en bibelsk betydning, hvor hun blir oppfattet som et slags offerlam, det vil si en offergave til Gud. Hun er ung og uskyldig som et lam og ofres på en måte til noe som kan sammenlignes med gudene, nemlig ekteskapet som institusjon. 

Men lammet skal også «bare» forstås som et symbol på ungdom og uskyld, som blir utnyttet av en mye eldre mann, som Ory b...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn