Analyse

På de neste sidene gir vi et kort overblikk over hvordan du kan analysere Forrådt av Amalie Skram. Det er ikke snakk om utdypende analyser, men om noen forslag til hvordan romanen kan analyseres hvis du ønsker å se nærmere på henholdsvis personer og miljøfortelleteknikkkomposisjon og symbolikk

Vi har allerede fremhevet en del analytiske poenger i sammendraget og de grundige kapittelsammendragene. Vi anbefaler derfor også at du bruker dem hvis du savner ideer til hvordan du kan analysere Forrådt.

Til slutt kan du gå direkte til Studienetts veiledning til romananalyse for å få andre ideer til analysen av romanen. I veiledningen kommer vi også inn på en rekke punkter som vi ikke berører direkte her i analysehjelpen, hvor vi fokuserer på følgende analysepunkter:

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Ory er også et symbol på en ny begynnelse

Det er også en annen sterk symbolikk knyttet til Ory. Det er en symbolikk som fremgår av hennes egentlige navn, Aurora, som betyr «morgenrøde», fordi Aurora i den romerske mytologien var navnet på gudinnen for morgengryet. 

Morgenrøden er symbolet på en ny begynnelse. Etter den mørke natten, kommer den lyse dagen, som varsles av morgenrøden. Ory blir på den måten et symbol på en ny begynnelse, eller rettere sagt løftet om en ny begynnelse. 

Riber kaller ofte Ory for Aurora, selv om hun ber ham om å bruke kallenavnet Ory. Det viser leseren at Riber selv knytter morgenrødens symbolkarakter til Ory. Han håper at ekteskapet med henne kan bli en ny begynnelse og gi ham et bedre liv enn livet som ungkar, som han tilsynelatende har gått lei. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn