Sammenligning af Sokrates, Platon og Aristoteles

På denne siden kan du lese om hvordan man kan sammenligne Sokrates, Platon og Aristoteles, de tre store filosofene fra Antikkens Hellas. 

Sokrates’ og Platons filosofi er vanskelige å skille fra hverandre

Det er vanskelig å sammenligne Sokrates’ og Platons filosofi, fordi de i praksis er vanskelige å skille fra hverandre. Nesten alt vi vet om Sokrates’ filosofi kommer nemlig fra Platons skrifter, siden Sokrates ikke selv skrev noe ned (i hvert fall ikke noe som er bevart). Til gjengjeld brukte Platon nesten alltid Sokrates som sitt talerør i sine egne skrifter, så han dermed presenterte sin egen filosofi som om det var Sokrates’ filosofi.

Derfor er det i dag umulig å vite i hvor stor grad Platons skrifter gjengir det Sokrates faktisk mente, og i hvor grad han bare brukte Sokrates’ navn til å fremlegge sin egen filosofi. Derfor omtaler man normalt de filosofiske tankene fra Platons verker som Platons filosofi, og ikke Sokrates’ filosofi.

Et viktig begrep har imidlertid likevel blitt tettest forbundet med Sokrates’ navn. Det er den sokratiske metoden (også kalt sokratisk dialog). Den kan du lese mer om på siden om Sokrates.  

Forskjeller mellom Platon og Aristoteles

Det er store forskjeller mellom hvordan Platon og Aristoteles oppfattet verdens grunnleggende natur (metafysikken).

Platons filosofi er basert på en dualistisk tanke om at det finnes to forskjellige verdener: Idéverdenen og sanseverdenen. Med sansene våre kan vi bare oppfatte sanseverdenen, som i virkeligheten bare er en...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn