[0]

Ett er nødvendig

Her får du hjelp til å analysere diktet «Ett er nødvendig». Diktet er skrevet av Hans Børli og er fra diktsamlingen Vindharpe, som utkom i 1974.

Først ser vi på diktets motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap. Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning. 

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Diktes tittel «Ett er nødvendig», som også gjentas i første verselinje for å fremme viktigheten av budskapet, er en del av sitat hentet fra Bibelen: 

Da de dro videre, kom han til en landsby der en kvinne som het Marta, tok imot ham i huset sitt. Hun hadde en søster som het Maria, og Maria satte seg ned ved Herrens føtter og lyttet til hans ord. Men Marta var travelt opptatt med alt som skulle stelles i stand. Hun kom bort til dem og sa: «Herre, bryr du deg ikke om at min søster lar meg gjøre alt arbeidet alene? Si til henne at hun skal hjelpe meg.» Men Herren svarte henne: «Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne.»

Sitatet handler på mange måter om å være gjestfri og ønske fremmede velkommen. Men det handler også om å kunne lytte til den man har invitert inn, på samme måte som Maria i bibelsitatet virkelig lyttet til Jesus. 

I lys av diktets samtid er det kanskje mer nærliggende å lese diktet politisk heller enn religiøst. En sterk politisk tale appellerer gjerne til følelser og samvittighet. Derfor kan et bibelsitat ha ekstra gjennomslagskraft i form av å snakke til menneskers moral og medmenneskelighet. Stemmen vil at vi skal våkne opp og ta oss av menneskene på veien som er verre stilt enn oss selv.

I en politisk sammenheng kan også «ett» leses som en henvisning til en helhet. Vi mennesker må være «ett». Vi må stå samlet, og det er nødvendig at vi støtter hverandre. Ingen kan fungere godt alene. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Ett er nødvendig

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.