Etikk

I dette kompendiet kan du lese om etikk. Kompendiet dekker særlig deler av lærestoffet i religion og etikk, historie og filosofi, samt for eksempel naturfag, men det kan også være relevant i mange andre fag.

Vi starter med å gi en grunnleggende definisjon av hva etikk er. Deretter gjennomgår vi de tre etiske modellene (nytteetikk, pliktetikk og dydsetikk), samt noen av ankepunktene som de blir stilt overfor. Vi tar også en titt på noen av de nyere forsøkene på å formulere en teknologietikk, som kan håndtere realitetene i den moderne verden.

Deretter undersøker vi en rekke etiske dilemmaer. Disse fungerer samtidig som utdyping av de forskjellige etiske retningene. Først ser vi på et par rent teoretiske dilemmaer, og deretter gjennomgår vi en rekke etiske problemstillinger fra det virkelige liv, for eksempel innenfor områder som dyreetikk og klimaetikk.

Til sist vil vi kort gjennomgå religiøs etikk og se på hvordan den adskiller seg fra sekulær etikk, dvs. ikke-religiøs etikk.

Utdrag

Abort og nytteetik

Som med alt andet afhænger nytteetikkens svar på spørgsmålet om abort altid af de forventede konsekvenser i den konkrete situation. Nytteetikken kan altså ikke sige, at abort altid er rigtigt eller altid er forkert.

Nytteetikken vil dog være mere tilbøjelig til at tillade abort end de øvrige etiske retninger, fordi det i en konkret situation hvor en person eller et par overvejer en abort, typisk hænger sammen med, at der er en forventning om negative konsekvenser, hvis der kommer et barn ind i deres liv på det pågældende tidspunkt. Det kan både være negative konsekvenser i forhold til deres eget liv og i forhold til barnets liv - hvis de fx ikke har økonomisk eller følelsesmæssigt overskud til at tilbyde barnet et godt liv, kan det være en vigtig faktor i den etiske overvejelse. Hvis der er sandsynlighed for fysiske eller psykiske lidelser hos barnet, vil det også være meget relevant for beslutningen ud fra et nytteetisk perspektiv.

En mulig kompleksitet i den nytteetiske overvejelse er dog, hvordan man skal vurdere konsekvenserne i forhold til det potentielle liv, som kunne komme til verden, hvis man ikke fik en abort. Er det i sig selv en god ting, at der kommer et nyt menneske til verden, som kan opleve lykkelige følelser og behovsopfyldelse, eller skal vores etiske valg kun bestemmes af de allerede eksisterende mennesker på det tidspunkt, hvor vi træffer beslutningen?

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Etikk

[26]
Brukernes anmeldelser
 • 14.10.2020
  Skrevet av Student på 1. år
  Ønsker å vite forfatteren av dem som har skrevet innlegget
  Skrevet av: Redaksjonen på Studienett.no
 • 07.04.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  Dere hjelper veldig mye!
 • 04.05.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  Hvor er kildene?
 • 04.10.2022
  Skrevet av Student på 1. år