Litterær periode

Ibsens drama Et dukkehjem fra 1879 er en del av den litterære perioden vi kaller realismen som innleder det moderne gjennombrudd. Litteratur fra denne perioden var preget av stor realisme, og hadde som mål å skildre verden slik den var, samt sette samfunnets problemer under debatt.  Spesielt ble perioden påvirket av Georg Brandes og hans forelesningsrekke.

Vi kaller også denne typen debatterende litteratur fra det moderne gjennombrudd for kritisk realisme. Dette betyr at litteratur og kunst i denne perioden plutselig fikk enorm innflytelse på samfunnsdebatten. Henrik Ibsen var selv veldig opptatt av de nye idealene for litteraturens rolle, og hadde svært moderne synspunkter sammenlignet med samtiden. Derfor skal vi ikke bare se Et dukkehjem som et stykke litteratur, men også som et innspill i den pågående debatten.

Ibsens drama berører spesielt det som har med kjønn å gjøre, nemlig kvinnens rolle. De helt store temaene i skuespillet er borgerskapets syn på hva et godt, moralsk menneske er, og på hvordan kvinner bør oppføre seg. I dramaet blottstiller Ibsen borgerskapet med sitt konservative kvinne...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn