Sammendrag

Her får du et kort sammendrag av Et dukkehjem av Henrik Ibsen. 

Handlingen i Et dukkehjem fra 1879 utspiller seg i et velstående, borgerlig hjem – nærmere bestemt hos ekteparet Torvald Helmer og hans kone, Nora. Sammen har de tre små barn. Det er julaften, og Nora har nettopp kommet hjem fra julehandel. Helmer bebreider henne for å bruke for mye penger, men Nora er ikke bekymret. Helmer, som er advokat, starter nemlig snart i en ny, godt betalt jobb som direktør i Aktiebanken.

Plutselig dukker Noras gamle barndomsvenninne, Kristine Linde, opp. Hun er blitt enke, og har i motsetning til Nora levd et hardt liv uten kjærlighet. Nora bryr seg ikke om hun fremstår som uvitende og bortskjemt, så hun avslører overfor fru Linde at hun også kjenner til det å arbeide. For noen år siden lånte hun i all hemmelighet penger bak sin manns rygg for å få råd til at familien kunne reise på kuropphold i sør. Et slikt opphold var det eneste som kunne redde Helmer, som var blitt alvorlig syk av overanstrengelse. Nora fortalte ham at pengene kom fra faren hennes. Siden har hun jobbet i smug for å nedbetale lånet. Hun har aldri fortalt Helmer hvor pengene til reisen virkelig kom fra.

Nora ber mannen sin gi fru Linde en sekretærstilling i banken. Helmer ser straks sjansen til samtidig å bli kvitt herr Krogstad, en annen ansatt som Helmer kjenner fra ungdomstiden, og som han ikke liker. Dette er blant annet fordi Krogstad har et frynsete rykte på grunn av tidligere dokumentforfalskning. Fru Linde betror Nora at hun kjente Krogstad i sine yngre dager, men var nødt til å velge en rikere ektemann enn ham for å forsør...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn