Realismen

En verden og en litteratur under forandring

Henrik Ibsens Et dukkehjem er skrevet i 1879. Tiden på slutten av 1800-tallet var en periode i Nordens historie som var full av forandringer. Til tross for de mange omveltningene ute i samfunnet hadde ikke litteraturen og kunsten forandret seg.

Ifølge den danske litteraturforskeren Georg Brandes var det ingen sammenheng mellom nordisk litteratur og samfunnet rundt. I en berømt og beryktet forelesningsrekke i 1871 kritiserte han den nordiske litteraturen sønder og sammen. Litteraturen hadde nemlig blitt innadvendt og likegyldig, og sakket dessuten bak i forhold til i andre land. I stedet burde litteraturen brukes til noe mer passende – nemlig å debattere samfunnets problemer. Dette ble startskuddet for den formen for litteratur som kalles kritisk realisme.

Ifølge Brandes var det nok problemer å ta fatt i, og spesielt når det kom til kvinnenes rolle og rettigheter. Mens mange fant Brandes kontroversiell eller direkte respektløs, var det også mange som ble inspirert. Ibsens Et dukkehjem er et av de beste eksempler vi har fra d...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn