Bakgrunnskunnskap

Her kan du lære mer om Henrik Ibsen, hans berømte drama Et dukkehjem, og hvordan Ibsens samtid tok imot det kontroversielle stykket hans.

Henrik Ibsen (1828-1906) var en norsk dramatiker som store deler av livet bodde og skrev utenfor Norge. Han skrev på det skriftspråket som Danmark og Norge hadde felles på den tiden. Privat var han gift med Suzannah Ibsen (født Suzannah Daae Thoresen), som han fikk en sønn med.

Et dukkehjem ble Ibsens store internasjonale gjennombrudd, særlig fordi det var et oppsiktsvekkende innslag i debatten om kvinners rettigheter og den  seksuelle moral. Dette var en stor debatt på slutten av 1800-tallet. Dette er også den perioden vi kaller realismen (eller «det moderne gjennombruddet»). Skuespillet kom ut den 4. desember 1879 på Gyldendalske Boghandels Forlag og ble med stor suksess oppført som teater den 21. desember 1879 på Det Kongelige Teater i København.

Da dramaet skulle oppføres i Tyskland, krevde man en alternativ slutt. Her mente man ganske enkelt at det var for radikalt at den kvinnelige hovedpersonen til slutt forlater mann og barn, og at skuespillet var familiefiendtlig. Det var med s...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn