Torvald Helmer

Helmer er den klassiske borgerlige patriarken

I Ibsens Et dukkehjem er Torvald Helmer Noras ektemann og representerer den typiske borgerlige mannen før det moderne gjennombruddet. Han går opp i klassiske dyder som ære, moral og å holde ord. Dette kan for eksempel sees ved at han ser ned på Krogstad for å ha forfalsket dokumenter, og på Noras avdøde far for å ha rotet seg ut i lignende tvilsomme forretninger. Senere reagerer han også voldsomt på at hans egen kone har gjort det samme, og det til og med bak ryggen hans. Helmer er grunnleggende imot å ta opp gjeld: «Der kommer noget ufrit, og altså også noget uskønt, over det hjem, som grundes på lån og gæld.» (s. 6). Man kan si at holdningen hans er hyklersk, for han skal tross alt bli bankdirektør, og skal leve av å låne ut penger til andre mennesker.

Hans innvendinger mot å beholde Krogstad i banken er et annet eksempel på hvor følsom Helmer er når det gjelder omdømmet sitt. Det verste i hans øyne er ikke at Krogstad en gang har forfalsket dokumenter, men at han tiltaler Helmer med «du», fordi de to kjenner hverandre fra ungdommen. Helmer synes at dette er pinlig.

Helmer er hjemmets herre og betrakter konen som sin eiendom. Han bruker til og med selv ordet: «Skal jeg ikke se på min dyreste ejen...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn