Krogstad

Krogstad er en sympatisk skurk

I Henrik Ibsens Et dukkehjem kan enkemannen Nils Krogstad umiddelbart virke som den amoralske skurken. Selv om han er noe så respektabelt som sakfører, noe som vil si at han har lest juss og har rett til å føre en sak for noen i retten. Da han finner ut av at Helmer har tenkt å si ham opp i banken til fordel for fru Linde, truer Krogstad Nora. Han vil avsløre at hun har lånt penger av ham bak ryggen til ektemannen sin, ved å forfalske underskriften til sin egen far. Krogstad vil kun droppe trusselen, dersom hun skaffer ham stillingen i banken tilbake.

Denne trusselen blir starten på mye frykt og mange krumspring for Nora, men faktisk ligner hun og Krogstad mer på hverandre enn de selv kanskje tror. Skuespillet antyder også at det er en grunn til at Krogstad gjør som han gjør.

I likhet med Nora har Krogstad også barn, og vil gå langt for å gi barna sine et godt liv: «Mine sønner vokser til; for deres skyld må jeg se at skaffe mig tilbage så megen borgerlig agtelse, som muligt.» (s. 29). Den respekten han snakker om å skaffe, sky...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn