Personskildring

På de følgende sidene finner du en detaljert personskildring av hver av de sentrale karakterene i Ibsens Et dukkehjem. Skuespillet rommer ikke mange karakterer, og vi kommer derfor til å gå grundig inn på hver enkelt.

Nora er skuespillets hovedperson og den som gjennomgår den største utviklingen. Historien strekker seg over tre døgn i julen, og idet Nora konfronteres med handlinger og personer fra fortiden sin, tvinges hun til å spørre seg selv om hun overhodet er lykkelig. Hun oppdager blant annet at den muntre og litt barnslige Nora som hun har vært inntil nå, aldri har vært henne.

Ektemannen hennes, Torvald Helmer, er hjemmets herre og representerer den konservative, borgerlige patriarken. Han er glad for sin vakre kone, som han ofte kaller «ekorn» og «lerkefugl». Han har dessuten svært fastlåste holdninger om hva som er god moral og oppførsel. Helmer er på vei til å starte i sin nye jobb som bankdirektør.

Doktor Rank er mangeårig venn av ekteparet. Han er rik, og han er ungkar. Han lider av tæring i ryggmargen og er døende, men før han skal dø, tilstår han sin store kjærlighet til Nora.

I begynnelsen av skuespillet blir Nora oppsøkt av sin barndomsvenninne Kristine Linde, som har blitt enke etter et ekteskap uten både kjærlighet og barn. Hun ber om jobb i banken til Helmer, og det viser seg at hun dermed tar jobben fra sin gamle ungdomskjærlighet, Nils Krogstad.

Nils Krogstad er enkemann og far. For mange år siden – lenge før stykket tar til, fikk han et dårlig rykte fordi han forfalsket dokumenter, noe som er ulovlig. Nå krysses veiene deres igjen, og fru Linde må velge om lojaliteten hennes ligger hos Nora og Helmer, eller hos Krogstad.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn