Miljø

Fysisk miljø: Hyggen er kun en fasade

Henrik Ibsens Et dukkehjem foregår i Norge i siste halvdel av 1800-tallet. Vårt første inntrykk av miljøet i Et dukkehjem er at det er hjemmekoselig og hyggelig. Vi aner altså ikke umiddelbart at det skulle ligge noen kritikk av det borgerlige miljøet gjemt her.

Første akt åpner hjemme i stuen til Nora og Torvald Helmer, og gjennom de omfattende sceneanvisningene på første side får vi en detaljert beskrivelse av hvordan det ser ut. Rommet beskrives som «en hyggeligt og smagfuldt men ikke kostbart indrettet stue» (s. 5). Dette forteller oss med en gang at dette er et hjem skapt av mennesker med sans for å skape en hyggelig og vakker ramme rundt familien. Samtidig kan vi også fornemme at de ikke er veldig rike. Sceneanvisningene utdyper at rommet er fullt av tradisjonelle borgerlige gjenstander, som et klaver (pianoforte), fint porselen og vakkert innbundne bøker.

Videre får vi vite når skuespillet foregår: Det er en «vinterdag», og det er en «julegran» (s. 5), og snart forstår vi at det er selveste julaften. Et dukkehjem starter altså på den dagen mange kaller årets hyggeligste.

Noen av mennene i skuespillet kommenterer direk...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn