Et dukkehjem

I denne analysehjelpen gir vi deg Studienetts grundige veiledning til å analysere og tolke dramaet Et dukkehjem av Henrik Ibsen. Her kan du først finne sammendrag av alle tre akter, samt ordforklaringer og bakgrunnsinformasjon om tidsperioden skuespillet er skrevet i, og om hvordan Ibsens verk ble mottatt. Deretter kan du fordype deg i den detaljerte analysen og tolkningen vår, der vi blant annet tar deg gjennom miljø, dramatiske virkemidler, personkarakteristikk og tematikk. Avslutningsvis gir vi deg et eksempel på en litteraturhistorisk og tematisk vinkling.

Analysehjelpen inneholder også arbeidsspørsmål til teksten, slik at du kan øve deg på å besvare dem før du leser analysehjelpen.

Dramaet Et dukkehjem er skrevet av den norske dramatikeren Henrik Ibsen. Det ble utgitt den 4. desember 1879 på Gyldendalske Boghandels Forlag, og ble oppført som teater den 21. desember 1879 på Det Kongelige Teater i København med stor suksess. Imidlertid vakte dramaet og tematikken om blant annet kvinnefrigjøring så stor oppsikt at det på enkelte tyske teatre ble krevd en alternativ og mer idyllisk slutt for å kunne oppføre det i Tyskland.

Merk at Et dukkehjem finnes i flere ulike versjoner, og derfor kan det være avvik i sidetallet. Utgaven vi siterer i analysen vår, er hentet fra nettstedet www.ibsen.uio.no. Her kan du laste ned dramaet gratis. Utgaven er redigert av Christian Janss mfl., og omtales som «Hovedtekst, 1. utgave».

Utdrag

Under kan du lese et utdrag av analysehjelpen vår:

Et realistisk skuespill som foregår i hjemmet

Henrik Ibsens Et dukkehjem tilhører den sjangeren man kaller realistisk samfunnsdrama. Denne dramatypen rommer mange realistiske trekk og er inspirert av tanker i tiden for eksempel John Stuart Mills tanker om samtidens borgerlige kvinnesyn. Den dramatiske konflikten foregår først og fremst i hjemmet. Alle scenene i Et dukkehjem utspiller seg i dagligstuen som danner rammen rundt Nora og Helmers liv sammen, og som kunne ligne borgerskapets egne stuer. Videre er måten skuespillerne agerer på, samt måten de snakker sammen på, også veldig realistisk.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Et dukkehjem

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.