[52]

Et dukkehjem

Et dukkehjem er et drama av Henrik Ibsen. I denne analysehjelpen gir vi deg veiledning til å analysere og tolke dramaet. Her kan du først finne sammendrag av alle tre akter, samt ordforklaringer og bakgrunnsinformasjon om tidsperioden skuespillet er skrevet i, og om hvordan Ibsens verk ble mottatt. Deretter kan du fordype deg i den detaljerte analysen og tolkningen vår, der vi blant annet tar deg gjennom miljø, dramatiske virkemidler, personkarakteristikk og tematikk. Avslutningsvis gir vi deg et eksempel på en litteraturhistorisk vinkling og en nåtidsvinkling.

Analysehjelpen inneholder også arbeidsspørsmål til teksten, slik at du kan øve deg på å besvare dem før du leser analysehjelpen.

Dramaet er skrevet av den norske dramatikeren Henrik Ibsen. Det ble utgitt den 4. desember 1879 på Gyldendalske Boghandels Forlag, og ble oppført som teater den 21. desember 1879 på Det Kongelige Teater i København med stor suksess. Imidlertid vakte dramaet og tematikken om blant annet kvinnefrigjøring så stor oppsikt at det på enkelte tyske teatre ble krevd en alternativ og mer idyllisk slutt for å kunne oppføre det i Tyskland.

Merk at dramaet finnes i flere ulike versjoner, og derfor kan det være avvik i sidetallet. Utgaven vi siterer i analysen vår, er hentet fra nettstedet www.ibsen.uio.no. Her kan du laste ned dramaet gratis. Utgaven er redigert av Christian Janss mfl., og omtales som «Hovedtekst, 1. utgave».

Utdrag

Under kan du lese et utdrag av analysehjelpen vår:

Bakgrunnnskunnskap om Et dukkehjem

Her kan du lære mer om Henrik Ibsen, hans berømte drama Et dukkehjem, og hvordan Ibsens samtid tok imot det kontroversielle stykket hans.

Henrik Ibsen (1828-1906) var en norsk dramatiker som store deler av livet bodde og skrev utenfor Norge. Han skrev på det skriftspråket som Danmark og Norge hadde felles på den tiden. Privat var han gift med Suzannah Ibsen (født Suzannah Daae Thoresen), som han fikk en sønn med.

Et dukkehjem ble Ibsens store internasjonale gjennombrudd, særlig fordi det var et oppsiktsvekkende innslag i debatten om kvinners rettigheter og den  seksuelle moral. Dette var en stor debatt på slutten av 1800-tallet. Dette er også den perioden vi kaller realismen (eller «det moderne gjennombruddet»). Skuespillet kom ut den 4. desember 1879 på Gyldendalske Boghandels Forlag og ble med stor suksess oppført som teater den 21. desember 1879 på Det Kongelige Teater i København.

Da dramaet skulle oppføres i Tyskland, krevde man en alternativ slutt. Her mente man ganske enkelt at det var for radikalt at den kvinnelige hovedpersonen til slutt forlater mann og barn, og at skuespillet var familiefiendtlig. Det var med stor motvilje at Ibsen skrev en annen slutt der Nora tvinges tilbake til familiehjemmet av mannen sin. Stykket medførte stor debatt, og det sier noe om hvor kontroversielt Et dukkehjem var på dette tidspunktet. Den danske samfunnsdebattanten Georg Brandes fremhevet Henrik Ibsen som en av mennene bak realismen, som kritisk realistisk forfatter. Dette var nettopp fordi Ibsen gjennom litteraturen var med på å sette samfunnets problemer på dagsordenen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Et dukkehjem

[52]
Brukernes anmeldelser
 • 09.11.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  Kunne hatt med flere literære virkemidler, men ellers hjelpsom tekst.
 • 22.02.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  Det hjelper mye for å få en oversiktig.
 • 14.11.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  godt jobba hjalp mye takk!!
 • 08.02.2021
  Skrevet av Elev i 10. klasse
  Utrolig bra!!