Første akt

Her får du et sammendrag av scenene i første akt av Holbergs komedie Erasmus Montanus.

Første scene

Bonden Jeppe har mottatt et brev fra sønnen sin Rasmus som studerer i København. Mye av brevet er skrevet med latinske ord, som Jeppe ikke forstår. Han er derfor trist, og trenger hjelp fra landsbyens klokker, Per Degn, til å oversette.

Jeppe er stolt av gutten sin og mener at han saktens kan disputere med en hvilken som helst prest. Jeppes høyeste ønske er å en dag sammen med sin kone få lov til å høre Rasmus preke i kirken. Studiene til Rasmus har nemlig kostet dem mange penger.

Jeppe snakker også om at Per Degn ikke er glad for at Rasmus skal komme tilbake til byen. Jeppe mener at Per Degn er misunnelig på Rasmus. Selv kan han ikke se noen grunn til å være misunnelig på andre.

Andre scene

I andre scene hjelper Per Degn til med å lese de latinske ordene i det brevet som Rasmus har skrevet til foreldrene sine Jeppe og Nille. Per Degn fremhever seg selv som en person som har kunnskap om latin. Jeppe ser opp til Per, da han oppfatter ham som en klok mann. Per forklarer også at han kun er en klokker og ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn