Femte akt

Her får du et sammendrag av femte akt i Holbergs Erasmus Montanus.

Første Scene

En løytnant spør Jesper Ridefogd hvor Montanus er, og hvilken tilstand han er i fysisk. Jesper svarer at Montanus er i god form og god til å snakke for seg. Han nevner også hvordan Montanus har gjort Per Degn til en hane, og at alle i byen er redde for ham fordi de tror han kan forvandle dem til dyr.

Løytnanten er mest interessert i om Montanus er frisk, sterk og modig. Jesper Ridefogd svarer at Montanus vil forsvare meningene sine med sitt liv, og ellers er likeglad med hva alle synes om ham. Løytnanten forklarer at han vil gjøre Montanus til soldat, slik at han selv kan føle hvordan det er å bli omskapt. Jesper Ridefogd svarer at han ville synes det vær veldig morsomt om det skjedde. De ser at Montanus kommer, og Ridefogden gjemmer seg.

Andre scene

Løytnanten hilser på Montanus og forteller ham at han gjerne vil snakke med lærde folk. Han er nemlig selv en gammel akademiker. Montanus er dog ikke veldig imponert over hva løytnanten forteller om studiene sine. De har handlet om latinske forfattere, naturlov og moralfilosofi. Montanus mener at ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn