Andre akt

Her har du et sammendrag av scenene i andre akt av Holbergs Erasmus Montanus.

Første scene

I første scene møter publikum for første gang Rasmus Berg eller Erasmus Montanus, som han helst bli kalt. I regikommentarene fremstilles han som lettere komisk, idet han holder en monolog for publikum mens de lange strømpene hans ligger rundt anklene.

Han forteller at han allerede etter én dag på landet lengter tilbake til København. Han kan nemlig ikke leve uten å ha noen å diskutere med. Montanus setter ikke foreldrene sine spesielt høyt. Han mener de er enfoldige, et pent ord for dumme. Han overveier dog å diskutere med de to andre lærde personene i landsbyen, nemlig klokkeren og skolemesteren.

På slutten blir det igjen komisk da han tenner pipen og fester den i et hull i hatten, slik at han kan røyke, skrive og lese på samme gang.

Andre scene

Jacob ønsker broren sin velkommen hjem. Montanus vil dog ikke lenger at Jacob kaller ham bror. Jacob er kun en bondegutt, mens han er en lærd mann. Derfor vil han at Jacob skal kalle ham for “Monsieur Montanus”, idet montanus er latin for “Berg”. Jacob gjør litt narr av det, og glemmer det flere ganger.

Montanus synes det er ergerlig at Jacob aldri har fått en utdannelse slik han selv har. Jaco...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn