Verdensbilleder

Middelalderens verdensbilde

Den oppfattelsen av verden som vi møter blant folkene på Bjerget i Erasmus Montanus, er verdensbilde fra middelalderen tilsatt en god porsjon religion og overtro. I middelalderen trodde man at jorden var universets sentrum. Den var dets ubevegelige midtpunkt, omgitt av en rekke konsentriske skjell hvor solen, månen, planetene og stjernene bevegde seg. Dette kalles også for et geosentrisk verdensbilde. På gresk heter jorden nemlig geos.

I komedien får vi Jesper Ridefogds noe mangelfulle utredning av dette verdensbilde som sannheten. I Bjerget er det en klar kobling mellom verdensbilde og religion. Det speiler en middelaldersk forestilling om at troen og vitenskapen skulle passe sammen. Vitenskapen måtte i hvert fall ikke motsi troen. Derfor holder beboerne i Bjerget fremdeles fast på sine ideer om verden.

Allerede i oldtiden hadde man en klar fornemmelse av at jorden måtte være formet som en kule. Som beboere i en sjøfartsnasjon kunne antikkens grekere selv observere hvordan skipene langsomt kom til syne over horisonten med masten først. Det er derfor et komisk virkemiddel at Holberg lar landsbyens be...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn