Jesper Ridefogd

Jesper Ridefogd er den lokale politimann og skatteinndriver

Jesper Ridefogd er en lokal myndighetsperson. En ridefogd jobbet mor den lokale godseieren og stod for innkreving av skatter. Han skulle også holde ro og orden. Vi får en karakteristikk av Jespers funksjon i lokalsamfunnet når Nille i andre akt er bekymret over å skulle invitere ham til å møte Montanus.

Nille er bekymret fordi hun helst ikke vil at ridefogden skal oppdage at de har skapt seg en formue. Faren kanskje kunne være at han ville kreve dem for flere penger. Jeppe beroliger henne ved å konstatere at de betaler både jordleien og skatten. Så de har ingenting å frykte.

Selv om Jesper er en myndighetsperson, har han likevel et godt forhold til innbyggerne i landsbyen. Han kommer, for eksempel, gjerne på besøk til Jeppe og Nille fordi han liker ølet deres. Jeronimus karakteriserer ham også som en “fornuftig mand” i motsetning til Per Degn, som han ikke er så imponert over. Det forteller oss at Jesper er respektert i lokalsamfunnet for både sin autoritet og fornuft.

Det virker som Jesper har en form for vennskap med Per Degn. Han blir i hvert fall begeistret over klokkerens latin og etterpå tar han hans parti overfor Montanus.

Ser i be

...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn