Jacob Berg

Jacob er nødvendig for familiens gård

Jacob er den yngre broren til Montanus, som hjelper til på familiens gård. Selv om han er smart, har ikke foreldene gitt ham samme mulighet til å utdanne seg som broren. Nille sider at hun gjerne så at Jacob studerte, men Jeppe avviser det fordi de har behov for arbeidskraften hans på gården. Det ligger også i kortene at han en dag skal overta den.

Jacob vet selv at han ville vært en god student, men samtidig er han klar over at foreldrene ikke vil kunne klare å betale for at begge barna får en utdannelse. Derfor tar han også jobben sin på gården veldig alvorlig, og er opptatt av driften. Jacob vet også at utdannelsen til Montanus har kostet foreldrene mye penger, og oppførselen til broren får ham flere ganger til å sette spørsmålstegn ved om det var verdt det.

Montanus ser ned på broren sin

Når Montanus kommer hjem til Bjerget, oppfører han seg veldig arrogant overfor Jacob. På bakgrunn av universitetsutdannelsen sin krever han at Jacob kaller ham Monsieur Montanus. Montanus forbyr også at en “bondedreng” som Jacob sier du til ham eller kaller ham for bror. Montanus kaster den tunge boken sin etter ham når Jacob glemmer det.

Når konflikten mellom Montanus og Jeronimus har blusset opp for alvor, forsøker Jacob å overtale Montanus til å endre holdning ved å bruke argumenter. Montanus blir faktisk litt overrasket, men han avviser å skulle høre på hva “en bondeslyngel” har å si.

I fjerde akt resiterer Jacob et vers som han har skrevet om en død fisker. Han forteller at landsdommeren, en høytstående embetsmann, likte verset så godt at han fikk det nedskrevet...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn