Episode

Her får du hjelp til å analysere diktet «Episode». Diktet er skrevet av Inger Hagerup og er fra diktsamlingen Videre, som utkom i 1945.

Først ser vi på diktets motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Krigsmetaforer understreker den spente stemningen

Det brukes også flere krigsmetaforer for å skildre den spente stemningen. Språket fargelegger et ektepar som står overfor hverandre klare til en hard krangel. Det bidrar også som et humoristisk virkemiddel for å skildre det latterlige og dumme ved hvor langt man kan gå i å hate et menneske som man til og med er gift med. 

Her kommer noen eksempler: «en uforsonlig mur», «et lydløst øyeblikk på vakt», «lette begge efter våpen», «giftig», «såre». Språkvalget tyder nesten på at man er i ferd med å fysisk skade motparten. F.eks. kan gift i ytterste konsekvens drepe. Likevel presiseres det i begynnelsen av fjerde strofe at det er gjennom «ordene» at man har lyst til å såre den andre. Altså sårer ekteparet hverandre ikke ved bruk av fysisk vold. 

«Den uforsonlige mur» er også en krigsreferanse. Dersom en festning består av en mur, er det vanskelig å tilnærme seg motparten. Det er også vanskelig å bli venner og snakke sammen. Murer er gjerne bygget med harde materialer som stein, metall eller tegl. De er vanskelige å trenge igjennom. 

I «Episode» skaper altså muren et nærmest ubrytelig skille mellom ekteparet, og representerer derfor svært stor, uforsonlig avstand mellom kvinnen og mannen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Episode

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.