Feature Article | Oppskrift

Feature article, eller kronikk som det heter på norsk, er en oppgavetype i engelsk som fort kan dukke opp på eksamen. Denne type tekst forsøker å fortelle om en sak, et sted, en person eller en hendelse på en levende og interessant måte. En feature article inneholder ofte flere intervjuer. Disse kan du eventuelt selv finne på, eller du kan bruke de kildene du har funnet på forberedelsesdagen.

Dersom du vil ha god karakter i engelsk, er det viktig at du vet hvordan du skal skrive en feature article i tillegg til at du har god engelsk språkføring.

Denne oppskriften forklarer deg hvordan du skal gå frem for å skrive en god feature article og besvarer spørsmål som:

 • Hvordan skriver man en featureartikkel
 • Hvordan er oppbygningen av en featureartikkel?
 • Hva er viktig å ha med i en featureartikkel?
 • Hvordan skal jeg bruke mine kilder fra forberedelsedagen i min featureartikkel?

Kort om feature article

En feature article følger i bunn og grunn modellen for artikkel, men skiller seg ut ved å være mer historiefortellende. I dette tilfellet er det du som er journalisten som opplever hendelsen, personen eller saken du skriver om, og derfor kan du være mer subjektiv i gjennomgangen din av emnet. Du kan bruke ord som "jeg" til å gengi opplevelser, observasjoner og inntrykk. En feature article minner mer om skjønnlitteratur enn den vanlige artikkelen, da formålet er å formidle stemninger, følelser, lukter og lignende ved det den beskriver. Dette gir deg som journalist litt friere rammer enn i artikkelen. 

En del av handlingen

Journalisten er altså ofte selv en del av historien i featuresjangeren og ofte ekspert på området det skrives om. Du skal som feature-journalist beskrive og forklare emnet/saken/personen med beskrivelser, replikker, sanseinntrykk, kontraster og symboler fra en bestemt vinkel som du enten velger eller får oppgitt i oppgaveformuleringen. Sjangeren forsøker altså å fortelle om en sak, et sted, en person eller en hendelse på en levende og interessant måte. Sjangeren inneholder ofte flere intervjuer. Disse kan du eventuelt selv finne på, eller du kan bruke de kildene du har funnet på forberedelsesdagen.

Om eksamen

Eksamen i engelsk fellesfag består av to deler (Task 1 og Task 2). Du har fem timer til å besvare oppgavene. På eksamensdagen er alle hjelpemidler tillatt, unntatt Internett og kommunikasjon. Du har en dag til å forberede et oppgitt emne. Som regel er dette dagen før selve eksamenen.

Task 1 er knyttet til engelskundervisningen du har hatt i løpet av året.

Task 2 knytter seg til det emnet du har arbeidet med på forberedelsesdagen. Du vil bli prøvet i en rekke ulike skriftlige sjangre. I det følgende skal vi forklare hvordan du utformer en tekst innenfor teksttypen feature article.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Feature Article | Oppskrift

[6]
Brukernes anmeldelser
 • 20.11.2011
  Skrevet av Elev på Vg3
  forklarer forskjellen mellom article og feature article
 • 29.04.2011
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig oversiktlig og god, definitivt til god hjelp!
 • 20.11.2011
  Skrevet av Elev på Vg2
  helt grei...litt mer info hadde vært greit
 • 21.05.2011
  Skrevet av Elev på Vg3
  Bra forklaring. Hjalp mye!