Engelsk essay | Internasjonal engelsk

Essayet er en populær oppgavetype i internasjonal engelsk, og en oppgave som ofte dukker opp på eksamen i internasjonal engelsk.

NB: Vær oppmerksom på at denne veiledningen er skrevet med utgangspunkt i en eldre læreplan. Det kan derfor være noe av informasjonen som ikke lenger er relevant.

Det er veldig viktig å beherske essayet som sjanger, også fordi man lett kan gå i en felle og skrive en artikkel eller et kåseri i stedet for et ordentlig essay, og dermed risikere å ikke få sekser. Om du vil ha sekser i engelsk er det vesentlig at du, utover å være god i engelsk språkføring, kjenner sjangertrekkene til essay.

Denne oppskriften forbereder deg på hvordan du skal skrive et essay i engelsk, og kommer blant annet inn på:

 • Hva er et essay?
 • Hvordan skriver man et essay?
 • Hvordan er strukturen for et essay?
 • Hva er viktig å ha med i et essay?
 • Hvordan skal jeg bruke mine kilder fra forberedelsedagen i mitt essay?

La oss sette i gang og bli bedre til å skrive essay i internasjonal engelsk!

Kort om essay

Et essay er en helhetlig tekst der du argumenterer, kommenterer og tar stilling til emnet og punktene i oppgaveteksten. Kort fortalt går essayet ut på at du skal tenke så det knaker og forsøke å få klarhet i og oversikt over emnet du har fått oppgitt. Du skal begrunne og dokumentere synspunktene dine så godt du kan, og finne flest mulige eksempler både for og imot - for så til slutt å samle trådene.

Det skal med andre ord "skje noe" i et godt essay. Essayet er reflekterende og undersøkende.

NB: Det er viktig å huske på at et essay ikke er en fristil, men en tekst der du formidler din nyanserte og selvstendige tenkning på en reflektert måte.

Essay i Internasjonal engelsk: An American Virus?

Om eksamen

Eksamen i internasjonal engelsk består av tre deler: Oppgave 1, oppgave 2 og oppgave 3. Du har fem timer til å besvare oppgavene. På eksamensdagen er alle hjelpemidler tillatt, unntatt Internett og kommunikasjon.

Oppgave 1 består av to deler: a) og b). Disse oppgavene tester din kunnskap i engelsk språkbruk og språkstruktur. Du skal svare på både a) og b). 

Oppgave 2 består av én oppgave og handler ofte om språklige virkemidler eller andre faktorer som kan påvirke kommunikationen mellom mennesker.

Oppgave 3 består av 4 valgmuligheter: 3a, 3b, 3c eller 3d. Du skal kun besvare én af opgaverne. Du vil bli prøvet i en rekke ulike skriftlige sjangre. I de følgende kapitlene skal vi forklare hvordan du utformer en tekst innenfor sjangeren essay.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Engelsk essay | Internasjonal engelsk

[55]
Brukernes anmeldelser
 • 25.02.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Ser ganske bra ut, og godt strukturert. Eneste minuset er at det står på dansk, hvor jeg forventet norsk! Men lett å forstå uansett.
 • 12.06.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Absolutt veldig veldig nyttig om man skal skrive essay. Fikk stor hjelp av denne både på eksamen og tentamen!
 • 11.04.2015
  Skrevet av Student på 4. år
  Veldig nyttig. klar og tydelig. Oversiktlig ! Tusen takk :) 6 stjerner så klart.!
 • 01.12.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  Teksten var til stor hjelp