Komposisjon

Novellens oppbygning er tradisjonell og lineær 

Novellen «En god Samvittighet» av Alexander Kielland har en tradisjonell novellestruktur, hvor den består av en innledning, hoveddel og avslutning. I innledningen møter vi fru Warden på vei til sin venninne Abel. Vi får detaljerte miljøskildringer av Wardens overdådige hestevogn og det store huset Abel bor i. Dermed er velstanden presentert, vi lesere har umiddelbart fått kjennskap til dette rike miljøet. Det er liten tvil om at dette er den øverste toppen av samfunnet. 

Hoveddelen foregår derimot i de fattige områdene. Det er her de viktigste handlingene i teksten finner sted. Avslutningen er på vei vekk fra de fattige og tilbake til venninnen. 

Handlingsforløpet er lineært, som vil si at det følger en vanlig kronologisk tidslinje fra start til slutt. Tidsrommet er noen timer i fru Wardens liv. Det finnes ikke nevneverdig bruk av tilbakeblikk eller frempek. Novellen virker derfor ganske enkel i sin oppbygning, noe som gjør det lett å følge handlingen. 

Innledningen presenterer de rike og deres luksus

Innledningen er en presentasjon av det miljøet fru Warden og fru Abel lever i. Vi hører bl.a. om fru Wardens luksuriøse hestevogn og fru Abels store hus:

Udenfor Advokat Abels Haveport holdt en li...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn