En god Samvittighet

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «En god Samvittighet». Novellen er skrevet av Alexander Kielland og ble utgitt i novellesamlingen Nye Novelletter i 1880. Den utgaven vi bruker til analysen og tolkningen, er fra i Samlede værker (1913).

Først gir vi et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke teksten og finne tema og budskap samt sette den i kulturhistorisk sammenheng.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

«En god Samvittighet» skildrer to ulike miljøer: underklassen og overklassen

... Veien i den rike bydelen er også kjennetegnet av overdådighet og overflod. Den beskrives som: «den brede beplantede Vei, som førte gjennem Villakvarteret.» I det rike kvartalet er det altså god plass på de pyntete veiene, og husene er villaer.

På den andre siden har man byens fattigområde, som er preget av å være innelukket og ha plassmangel: 

Gaden blev trangere og trangere, og det saa ud, somom de fede Heste og den fine Vogn om et Øieblik vilde blive siddende fast som en Prop i en Flaskehals.

Fattigområdene består altså av gater så trange at de velfødde hestene til de rike sliter med å ta seg frem. Romfølelsen er ulikt fremstilt sammenlignet med de rikes miljø. Det er trange gater og plassmangel blant de fattige, og vi får etter hvert også vite at hele den fattige familien må sove i én seng. Mens de rike har hager, store rom og bunker av tøy. De har altså mer enn nok av plass til å boltre seg i og en overflod av penger, som de bruker på pynt fremfor...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

En god Samvittighet

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 09.12.2021
    Skrevet av Elev i 10. klasse