Eksisten­sialisme

Her kan du lese Studienetts kompendium om eksistensialisme (også kalt eksistensfilosofi). Vi gir deg en kort gjennomgang av grunntankene bak eksistensialistisk filosofi, og vi hjelper deg med å forstå de største eksistensialistiske tenkerne. Du kan også lese om sentrale begreper innenfor eksistensialismen.

Kompendiet kan f.eks. være relevant i forbindelse med fag som Religion og etikk, Filosofi og Norsk. 

Utdrag

Nedenfor kan du lese et utdrag fra siden om Jean-Paul Sartre.

Fordømt til frihet

Siden mennesket ikke har noen natur eller essens som er gitt på forhånd, er det fullstendig fritt til å definere seg selv og bestemme seg for hva slags person det vil være. Det er ikke bundet av sine omstendigheter, men kan ifølge Sartre alltid ta et aktivt valg om hvordan det vil forholde seg til sin verden. 

Det kan lyde positivt å være fri til å definere livet sitt, men det kan også være skremmende. Man må nemlig alltid ta det fulle ansvaret for sine beslutninger. Man kan ikke unnskylde seg med sine omstendigheter eller gjemme seg bak f.eks. et religiøst verdisett, for til syvende og sist står man alltid igjen som et enkelt menneske med et aktivt valg. 

Derfor bruker Sartre også formuleringen om å være «fordømt til frihet». Det kunne nemlig i mange situasjoner være bekvemt å ha et forutgitt verdisett vi bare kunne leve etter, men det er det ikke. Det er kun oss selv og våre frie valg, og vi må alltid ta det fulle ansvaret for hva vi velger.    

Sartre understreker dessuten at det også er et valg å unnlate å velge, så man kan heller ikke flykte fra sin frihet ved å forholde seg passiv.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Eksistensialisme

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 27.03.2023
    Skrevet av Elev på Vg3
    Studienett har hjulpet meg veldig gjennom skoleåret! anbefaler det veldig