[146]

Norsk skriftlig eksamen

Bli klar til skriftlig eksamen i Norsk hovedmål og Norsk sidemål på vg3 med Studienetts veiledning. Veiledningen hjelper deg med å forberede deg enkelt og effektivt, slik at du kan oppnå et godt resultat på eksamen.

I veiledningen her vil du blant annet finne oppskrifter, eksempler og analysemodeller som hjelper deg med eksamen i Norsk vg3 studieforberedende.

Slik hjelper veiledningen til eksamen i norsk skriftlig deg

 • Oppgavetypene - Informasjon og hjelp til de ulike oppgavetypene du kan få tildelt på norsk skriftlig eksamen.
 • Forberedelse før eksamen - Hjelp til å forberede deg kjapt og enkelt til norsk skriftlig eksamen.
 • Under eksamen - Veiledning til hvordan du strukturerer tiden på en god måte og skriver selve oppgaven på skriftlig eksamen.

Eksamen i Norsk hovedmål og sidemål foregår i hovedsak på samme måte, med unntagelse av at eksamen i sidemål blir bedømt litt mildere enn eksamen i hovedmål.

Fakta om norsk skriftlig eksamen (hovedmål og sidemål)

 • Varer 5 timer.
 • Du skal besvare én kortsvarsoppgave og én langsvarsoppgave.
 • Alle hjelpemidler er tillatt, bortsett fra internett og andre hjelpemidler som kan brukes til å kommunisere med (f.eks. mobiltelefon).
 • Svaret ditt skal lastes opp i Utdanningsdirektoratets nye gjennomføringssystem for eksamen.
 • Teksten din skal skrives med skriftstørrelse 12 og linjeavstand 1,5.
 • Du skal føre opp kildene dine underveis og til sist i besvarelsen. Les mer om kildebruk.

Veiledningen hjelper deg med alt du har bruk for til Norsk skriftlig, både i forhold til forberedelsen til eksamen, oppgavetyper og hvordan du klarer å skrive en god oppgave på selve eksamen. Du kan blant annet finne oppskrifter, eksempler og analysemodeller som hjelper deg med eksamen.

Eksamen i Norsk sidemål

Hvis du skal opp til eksamen i Norsk sidemål, gjelder akkurat de samme kravene som for hovedmål – og det er de samme oppgavetypene du kan komme opp i. 

Det er derfor ekstra viktig at du leser gjennom dine tidligere oppgaver for å se hvilke feil du har gjort før. Lag gjerne en liste over hva som er spesielt viktig for deg å huske på, og ta den med på eksamen. Når du leser korrektur på oppgaven din, kan du bruke den som sjekkliste. Husk selvfølgelig også en ordliste for å sjekke at du har brukt riktig form av ordet og bøyd det korrekt. 

Hjelp til Nynorsk

Mange elever sliter med nynorsken, derfor har Studienett utarbeidet en Nynorsk Grammatikk Guide som gir deg all hjelpen du trenger i nynorsk. Hvis du skal opp i sidemålseksamen i nynorsk, kan denne guiden være noe for deg.

Les guiden til nynorsk grammatikk: 

Nynorsk grammatikk

Denne veiledningen til nynorsk grammatikk gir deg på en enkel og forståelig måte en komplett innføring i nynorsk som sidemål. Den tar for seg både grammatikk, ordvalg og setningsbygning, i tillegg til å forklare hvordan du kan få best mulig utbytte av ordlisten og andre hjelpemidler.

Guiden hjelper deg til å få oversikt over det mest grunnleggende og viktigste innenfor nynorsk. Dette er for eksempel grammatiske hovedregler, bøying av verb, vanlige feil, bruk av ordliste og regler for god nynorsk uttrykksmåte.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Norsk skriftlig eksamen

[146]
Brukernes anmeldelser
 • 02.04.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Dette er en svært generell, men nyttig guide som kan brukes under både tentamen og eksamen. Mye av informasjonen kan dog enkelt finnes i lærebøker o.l., men det er hendig å ha alt samlet i ett dokument.
 • 12.10.2021
  Det er gjort litt for "stort" og usystematisk. Forsøk å komprimere det litt. Men alt i alt, så er denne siden en gave for noen som ikke har mye skoleerfaring.
 • 20.05.2023
  Skrevet av Elev på Vg2
  Hei jeg er studere. Og jeg er fornøyd med webside dere
 • 18.05.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  Snyt god før tentamen.