[13]

Norsk muntlig eksamen

Få hjelp til muntlig eksamen i norsk. Her får du overblikk, styr på eksamensforberedelsene og tips til å klare deg igjennom norsk muntlig eksamen Vg3.

Denne veiledningen til eksamen i norsk muntlig er laget for elever/privatister som får melding om hvilket fag de kommer opp i 48 timer før eksamenen, og som har minst 24 timers forberedelse. 

Merk: Vi har også hjelp til dig som er privatist med kort forberedelse.

Organiseringen av muntlig eksamen varierer litt fra skole til skole. Pass derfor på at du er helt sikker på hvordan muntlig eksamen foregår på din skole. Spør læreren din hvis du er i tvil!

Hvordan foregår norsk muntlig eksamen?

Denne veiledningen forbereder deg på en muntlig eksamen med en todelt struktur:

 1. Presentasjon: Du holder en forberedt presentasjon om temaet/problemstillingen som du har fått utdelt på forhånd.
 2. Fagsamtale: Etter presentasjonen er det en fagsamtale mellom deg, læreren din og sensor. Du blir som regel spurt om å utdype noen punkter fra presentasjonen din og om temaer som er relevante for emnet ditt.

Merk: I den nye læreplanen fra 2020 er kravet om presentasjon i muntlig eksamen opphevet. Det betyr at du ikke starte eksamenen din i Norsk muntlig med en presentasjon, men du kan fortsatt gjøre det hvis du har lyst. 

På Studienett hjelper vi deg med å lage en presentasjon, fordi det ofte er en god idé å begynne din muntlige eksamen med et framlegg. Det medfører nemlig at du kan forberede noen gode poenger hjemmefra og sette en retning for hvor fagsamtalen etter presentasjonen beveger seg.

Hvis skolen din legger opp muntlig eksamen på en annen måte, skal du ikke bruke denne veiledningen. Du kan allikevel godt bruke Studienetts tips til muntlig eksamen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Norsk muntlig eksamen

[13]
Brukernes anmeldelser
 • 08.03.2016
  Ikke noe spesielt…. har funnet bedre hjelp andre plasser...
 • 23.06.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  Dette var ikke noe spesielt...
 • 07.06.2019
  Skrevet av Underviser på Videregående skole
  Grei veiledning
 • 19.09.2017
  Helt greit :)