[10]

Norsk muntlig eksamen

Få hjelp til muntlig eksamen i norsk. Her får du overblikk, styr på eksamensforberedelsen og tips til å klare deg igjennom norsk muntlig eksamen Vg3.

Denne veiledningen til eksamen i norsk muntlig er laget for elever/privatister som får melding om hvilket fag de kommer opp i 48 timer før eksamenen, og som får utdelt et tema eller en problemstilling som de skal lage en presentasjon til 24 timer før eksamen.

Organiseringen av muntlig eksamen varierer litt fra skole til skole. Pass derfor på at du er helt sikker på hvordan muntlig eksamen foregår på din skole. Spør læreren din hvis du er i tvil!

Hvordan foregår norsk muntlig eksamen?

Den vanligste eksamensformen, som denne veiledningen er beregnet på, har en todelt struktur:

 1. Presentasjon: Du skal holde en forberedt presentasjon om temaet/problemstillingen som du har fått utdelt på forhånd (24 timer før selve eksamen). Presentasjonen skal vare i ca. 10 minutter.
 2. Fagsamtale: Etter presentasjonen er det en fagsamtale mellom deg, læreren din og sensor. Du blir som regel spurt om å utdype noen punkter fra presentasjonen din og om temaer som er relevante for emnet ditt. Denne samtalen varer i ca. 20 minutter.

MERK: Hvis skolen din legger opp muntlig eksamen på en annen måte skal du ikke bruke denne veiledningen. Du kan allikevel godt bruke Studienetts tips til muntlig eksamen (neste side). 

Vær godt forberedt til muntlig eksamen

Mange gruer seg til muntlig eksamen. Det er helt normalt. Men hvis du arbeider strukturert og grundig på forhånd, kommer eksamen til å bli en positiv opplevelse. Bare vent og se!

I denne veiledningen hjelper vi deg med forberedelsene. Vi går gjennom hele forløpet - fra du får utlevert emnet til selve eksaminasjonen (fagsamtalen).

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Norsk muntlig eksamen

[10]
Brukernes anmeldelser
 • 08.03.2016
  Ikke noe spesielt…. har funnet bedre hjelp andre plasser...
 • 23.06.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  Dette var ikke noe spesielt...
 • 07.06.2019
  Skrevet av Underviser på Videregående skole
  Grei veiledning
 • 19.09.2017
  Helt greit :)