Guide til muntlig eksamen

I denne guiden til muntlig eksamen lærer du hva du skal huske på i en PowerPoint-presentasjon og hvordan du bruker et notatark. I tillegg lister vi opp tips og råd som kan hjelpe deg så du stiller forberedt til muntlig eksamen.

PowerPoint-presentasjon

Først og fremst må du bestemme deg for om du skal lage en PowerPoint-presentasjon, eller om du bare vil ta med et notatark og klare deg med det. PowerPoint-presentasjoner er ofte brukt, men er ingen garanti for en god presentasjon. Det legges derimot enda mer fokus på deg hvis du kun står med et notatark. 

Skal du ha en PowerPoint-presentasjon er det aller viktigste at du holder punktene korte. Det finnes ikke noe kjedeligere enn en presentasjon der fremføreren bare leser opp hele setninger fra en PowerPoint. Man skal helst holde det på ett til to ord pr. punkt, og heller ikke ha for mange punkt på hver side. Da tar man heller en ekstra PowerPoint-slide i bruk. 

Ved å kun ha et par nøkkelord på hver slide blir det mer behagelig å se på PowerPoint-en for både deg og de du fremfører for. I tillegg husker du stoffet bedre hvis du blir nødt å korte ned til bare de viktigste nøkkelordene.

Den andre hensikten med korte nøkkelord, er at da slipper du å stå og glane på PowerPoint-en. Du kan vie oppmerksomheten din til lytterne, og snakke ut i rommet med ryggen til skjermen. Dette viser selvtillit, og tyder også på at du kan stoffet. Da blir det mer interessant å høre etter, og du kan bruke tiden din på å demonstrere og forklare fremfor å titte på skjermen.

Det er også lurt å unngå overdrevne effekter på PowerPoint-en. Det er fort gjort at man legger til litt flere kule overganger enn hva som er nødvendig, og inntrykket lytterne sitter igjen med er barnslig og uprofesjonelt. Hvis du har en god presentasjon, trenger du ikke effekter for å gjøre det spennende. 

Notatark

Hvis du velger å gå opp med kun et notatark, er det noe sensor kommer til å legge merke til. 
Da kan du klargjøre hvorfor du har valgt å gjøre det på den måten, før du begynner å fremføre. 

Det er det samme som gjelder for notatark som med PowerPoint, du må ikke bli bundet av det. Notatarket er der for å hjelpe deg med de tingene du pleier å glemme når du øver deg hjemme, ikke for å holde deg i hånden gjennom hele presentasjonen. Derfor er det lurt å legge arket ned foran seg på en pult eller et bord. Da kan du kikke ned på det om du glemmer noe, men det er ikke noe du tenker over hele tiden som når du holder på arket. Så legg arket ned på pulten, og husk at du kan innholdet og det er du som styrer presentasjonen! 

Hvis du er bundet av notatark, så gir det et dårlig inntrykk av dine faglige kunnskaper til sensor i tillegg til at presentasjonen din fort kan bli veldig kjedelig. 
Det er flere gode presentasjoner som blir ødelagt av at elever som kan innholdet, begynner å rote for mye med notatarket og forholder seg til det fremfor hva de faktisk kan. 

Fordelen med å bruke notatark, er at du da har en tavle tilgjengelig hvis du vil gjøre noe litt mer interaktivt. Det å forklare noe med en tegning eller figur på tavlen er et stort pluss. 

Muntlig presentasjon

Om du velger en PowerPoint eller ikke, så er det et par ting du kan ha i bakhodet for å gjøre en god presentasjon. 

  • Vær klar før du går inn
  • Håndhils på sensor og se ham/henne i øynene
  • Ikke stress, ta deg tid når du skal gjøre deg klar
  • Hold deg rolig og husk på tempo når du snakker
  • Se ut i rommet, finn et punkt på veggen du kan fokusere på
  • Beveg deg litt rundt, og vis at du er komfortabel (husk at det er en forskjell på å bevege seg litt rundt, og det å jogge rundt i klasserommet)
  • Ikke vær redd for å gjøre feil, det verste du kan gjøre er å stoppe opp og begynne på nytt, du kan alltids redde deg inn igjen
  • Husk på to ting:     Sensor vil deg ikke noe vondt
                                    Du kan dette

Forholder du deg til disse tipsene og punktene her, får du en mye bedre muntlig presentasjon. Det som gjenstår er å fremføre alene foran speilet, samt fremføre foran venner mens de tar tiden. Ved å fremføre foran venner så lærer du stoffet bedre, kjenner presentasjonen din bedre og du sørger for å få den innenfor tiden. Sørg for at du er klar for din muntlige presentasjon og få en god start på din muntlige eksamen.