Fransk eksamen

Studienett hjelper deg med dine eksamensforberedelser i Fransk. I fransk kan du komme opp til både skriftlig og muntlig eksamen, og det er derfor viktig å være godt forberedt.  

Privatister skal opp i både muntlig og skriftlig, mens andre elever kan risikere å bli trukket i begge eksamener.

Fransk skriftlig eksamen

I nettboken vår får du vite mer om fransk skriftlig eksamen og hvordan du kan forberede deg best mulig på denne. Her kan du lese kort om hvordan eksamen foregår og kikke på noen eksempeloppgaver.

Fransk skriftlig eksamen foregår i løpet av 5 timer, fra start til slutt. I dette tidsrommet skal du besvare ulike typer oppgaver. 
 
Her er det selvfølgelig viktig å ha styr på rettskriving, ordstilling og bøyning, men forståelsen din for språket kommer også til å bli testet. 

På Studienett har vi en rekke tidligere eksamensbesvarelser i fransk. Disse er kvalitetssikret av våre eksperter, og er en god hjelp for deg og din eksamen. Her kan du se hvordan eksamen ser ut, og du kan se hvordan man skriver en god besvarelse.

Du kan også bruke oppgavene fra tidligere eksamener til å øve deg. Da ser du også hvor du stiller sterkt og hvor du stiller svakt, og du får vite hva du må øve mer på. 

Fransk muntlig eksamen

I nettboken vår får du vite mer om fransk muntlig eksamen og hvordan du kan forberede deg best mulig på denne. Her kan du lese kort om hvordan eksamen foregår og kikke på noen eksempel-oppgaver. 

Du får vite om du skal opp til fransk muntlig eksamen 48 timer før. Før eksamen skal du friske litt opp i pensum og gjøre klar en presentasjon. 24 timer før eksamen får du utdelt et tema eller en problemstilling som du skal forberede et foredrag/en presentasjon til. Temaet/problemstillingen kommer til å fokusere på en liten del av pensum, men det er lurt å repetere hoveddelene av pensum. 

Sjekk ut et eksempel på en god muntlig presentasjon her.

Når du skal opp til eksamen har du først presentasjonen din. Den skal vare i omtrent 10 minutter, og deretter er det rundt 20 minutters samtale. Samtalen begynner med spørsmål om presentasjonen din, men den kan også inkludere resten av pensum i fransk. Målet med spørsmålene er å teste deg i spontan samtale, for å teste ordforrådet og forståelsen din.

Sørg for at du har styr på grammatikk og uttrykk med denne listen.

Det legges naturligvis vekt på god grammatisk forståelse, men det som kommer til syne i en fransk muntlig eksamen er forståelse, ordforråd og uttale. For å gjøre det best mulig er det derfor viktig å forberede presentasjonen godt, og tenke over hvilke spørsmål som kan komme til temaet ditt. 

Læremål til skriftlig og muntlig eksamen i fransk

Beskrive og vurdere innhold i teksterSe eksempel
Bruke hjelpemidler godtSe eksempel
Sammenligne kultur og språk i Frankrike og NorgeSe eksempel
Forstå innhold og detaljer i teksterSe eksempel
Skrive med godt ordforråd og språkstrukturSe eksempel
Tilpasse språket til situasjonen (formelt og uformelt)Se eksempel
Skrive om opplevelser med fransk kulturSe eksempel

Både skriftlig og muntlig eksamen vil bedømmes etter disse læremålene. 

  • Oppfyller du alle kravene i høy grad kan det bety en karakter mellom 5 og 6.
  • Hvis du oppfyller kravene til en viss grad kan det bety en karakter mellom 3 og 4.
  • Hvis du såvidt oppfyller punktene tilsvarer det en 2, og hvis du ikke oppfyller dem blir det 1.

Leser du i forhold til disse punktene ser du fort hvor du gjør det bra og dårlig, og kan forberede deg etter det. Lurer du på hvordan du kan forbedre din sammenligning av fransk og norsk kultur, kan du bare bla gjennom et par tidligere eksamener og se hvordan andre har gjort det. 

Bruk Studienett sine eksempler til å forberede deg til fransk eksamen. Les gjennom eksemplene og de tidligere eksamene, og øv deg på gamle eksamener. Forbered deg etter læremålene så stiller du godt forberedt til fransk eksamen!