[0]

Eg står her og skal slå opp med ei jente

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Eg står her og skal slå opp med ei jente». Novellen er skrevet av Rune Belsvik og ble utgitt i novellesamlingen Kram snø i 1981.

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Handlingen foregår i et ungdomsmiljø

«Eg står her og skal slå opp med ei jente» finner sted i et ungdomsmiljø. Karakterene gjør ting og oppfører seg som ungdom ofte gjør. Vi vet at Svein og Lise skal på fest, Lise beskrives som uerfaren, hun har på trang dongeribukse og Svein bruker et språk krydret med banning og slang.

Sveins persontrekk kan være et resultat av ungdomsmiljøet. Han ønsker å fremstå som tøff, selv om at han kanskje ikke er det. Ungdomstiden er en periode der vi strever etter å finne ut hvem vi er, og da kan man oppleve motstridende følelser på samme tid – man kan være både tøff og usikker, glad og trist og så videre. Det er vanskelig å leve opp til egne og andres forventninger. 

Svein gjør flere antydninger om at han har sett Lise naken, og det er et eksempel på noe som ikke var slik han forventet: «Eg hatar den tronge dongeribuksa som lyg så innihelsikken om det som er under». Svein utdyper ikke dette, men det kan se ut til at han er skuffet.

Et trekk ved å være ungdom er også at man er redd for å gå glipp av noe. Svein er redd for å gå glipp av det som er spennende dersom han fortsetter å være sammen med Lise. Denne frykten gjør det generelt svært vanskelig å ta beslutninger...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Eg står her og skal slå opp med ei jente

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.