[0]

Du var vinden

Her får du hjelp til å analysere diktet «Du var vinden». Diktet er skrevet av Olav H. Hauge og er fra diktsamlingen Dropar i austavind, som utkom i 1966.

Først ser vi på diktets handling, motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Diktet har både en personlig og generell stemme 

Diktet har et «jeg» som snakker til eller om et «du», som har betydd mye i jeg-ets liv. Ut fra bruk av «jeg» og «du» kan vi si diktet har en personlig form. Vi får innblikk i deres nære forhold gjennom diktet.

I de to siste verselinjene møter vi imidlertid «kven» (hvem) og «ein» (man), noe som utvider det personlige til det generelle, allmenne og eksistensielle. Det er ikke bare jeg-et som ikke trenger å vite retningen så lenge vedkommende har følge på veien, det er et ‘man’, altså hvem som helst. 

Det åpne, mer allmenne budskapet forsterkes også ved at diktet har et enkelt og minimalistisk språk med...

Diktet veksler mellom nåtid og fortid 

Vi finner både nåtidsform og fortidsform i diktet. Verselinje tre og fire inneholder fortid. Det ser vi ved bruk av fortidsformen «var». Bruk av fortidsformen gir inntrykk av at jeg-et reflekterer tilbake på da du-et kom inn i livet til vedkommende. Jeg-et spør: «Var det den leidi eg skulde?» Kanskje var ikke vindens, eller du-ets, ankomst planlagt eller forventet. Men når diktet i de to siste verselinjene bruker nåtid, får vi en følelse av at jeg-et tok det riktige valget ved å følge du-et, og fremdeles er...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Du var vinden

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.