[1]

Drageløperen

Her får du hjelp til å analysere romanen Drageløperen. Boken er skrevet av Khaled Hosseini og utkom første gang i 2003. I analysehjelpen tar vi utgangspunkt i den norske oversettelsen fra 2006 av Elisabet W. Middelthon. 

Først får du et sammendrag som gir deg et overblikk over handlingen. Deretter får du grundig hjelp til å analysere romanen, hvor vi kommer inn på komposisjon, personer, miljø, forteller, språk og symboler. 

Vi gjennomgår motiver i romanen, og vi gir deg forslag til tolkning, tema og budskap

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av analysehjelpen:

Motiver

Vennskap utgjør et viktig motiv i boken. Det er det ekte vennskapet mellom mennesker som bærer når samfunnsstrukturene faller sammen. Amir og Hassan er nære venner, og vennskapet bygger broer over deres ulikheter og forskjellige bakgrunner. 

Et annet viktig vennskap i romanen er det mellom Baba og hans fortrolige samt familiens nære venn, Rahim Khan. Rahim holder på hemmeligheter som ingen andre vet om. Det er også han som forblir familiens ryggrad da Baba dør. Det er Rahim som kontakter Amir og ber ham om å komme til Afghanistan for å gjøre opp for sitt eget og faren Babas svik. Rahim er den lojale vennen som tidlig så Amirs forfatterpotensial, noe Baba ikke så.

Hovedpersonen Amir lengter etter å få sin fars fulle bekreftelse og kjærlighet. Amir merker at faren hans, Baba, også elsker Hassan. Amir forstår ikke riktig hvorfor, og blir sjalu. At Hassan også er Babas sønn, og at Hassan og han dermed er halvbrødre, får Amir først vite i slutten av fortellingen. Da er Hassan allerede død. Hassan var også Babas sønn, men det vet ikke Amir og Hassan. Leseren får heller ikke vite det før i slutten av boken.

Lengselen etter å få være alene om å nyte sin fars kjærlighet og oppmerksomhet fører til at Amir på falskt grunnlag anklager Hassan for tyveri. Hassan og faren hans, Ali, forlater deretter arbeidsplassen sin hos Baba og Amir. Amir har på den måten ryddet Hassan av veien, helt etter planen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Drageløperen

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 02.05.2022
    Skrevet av Elev på Vg3