Sammendrag

Her ser vi på hva Erlend Loes roman Doppler (2005) ha…

...

Handlingen i hovedtrekk

Doppler er fortellingen om Andreas Doppler, en alminnelig middelklassemann fra Norge. Like etter at Doppler har mistet sin far, kommer han ut for et sykkeluhell i skogen utenfor Oslo. Uhellet får ham til å forlate familien og jobben for å flytte ut i et telt i skogen. Her adopterer han en elgkalv, hvis mor han har drept. Han gir den navnet Bongo. Ute i skogen reviderer Doppler sitt syn på tilværelsen. Han lover å legge al flinkhet bak seg og vil i tillegg unngå andre mennesker, fordi han ikke bryr seg om mennesker i det hele tatt. Med flinkhet mener han flere ting, men først og fremst er det vår evige streben etter å leve best mulig opp til samfunnets normer.

Doppler søker ensomheten i skogen, og er avvisende overfor sin kones krav om å vende tilbake til familien, selv om hun er gravid med deres tredje barn. Doppler blir venn med Düsseldorf. Düsseldorf holder på med å bygge en kjempemessig modellby i stuen sin. Byen skal hedre hans far, en tysk offiser, som døde i krigen. Det gir Doppler inspirasjon til å lage en totempæl som skal hedre hans egen avdøde far. De har begge til felles at de ikke riktig kjente sine fedre.

Dopplers kone trenger en kort ferie i Roma, så Doppler er nødt til å kortvarig ta seg av sine to barn, Nora…

...

Sammendrag av kapitler

November

I bokens første kapittel møter vi fortelleren, Andreas Doppler. Doppler forklarer at han har flyttet ut i et telt i skogen utenfor Oslo. Han har forlatt sin alminnelige hverdag i byen med karriere og familie for å oppsøke stillheten.

På grunn av sult har Doppler den foregående dagen drept en stor elgku med kniven sin. Elgkuas kalv vekker ham neste morgen. Han forsøker å jage den vekk, blant annet fordi den stirrer på hans store lem mens han tisser. Doppler ender imidlertid med å ta den til seg. Senere gir han den navnet Bongo og forsøker å forklare den hvorfor han måtte drepe moren hans. 

Vi hører hvordan Doppler tidligere har stjålet mat fra en eldre mann ved navn Düsseldorf, ved å snike seg inn i hans velforsynte kjeller. Düsseldorf har imidlertid installert alarm og låser, så Doppler må oppsøke supermarkedet ICA for å få dekket et stort behov for skumm…

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn