Språklige virkemidler og symboler

Doppler besjeler elgene

Igjennom boken omtaler Doppler elgene i skogen flere ganger. Her er det tydelig at han tillegger dem menneskelige egenskaper. Han besjeler dem altså. I første kapittel sier han følgende om elgenes liv:

De trasker rundt her i åsen og følger sine egne mer eller mindre rasjonelle innskytelser. Alltid på vei, elgene. De ser ut til å at der er bedre andre steder. Og kanskje har de rett. (s. 9)

Elger er dyr som er styrt av instinkter. Så i realiteten handler deres vandring utelukkende om å finne føde og pare seg. De har ikke rasjonelle tanker, selv om Doppler tillegger dem det. Beskrivelsen av drapet på elgkuen rommer også en tydelig besjeling:

I ett eneste kjempehugg var kniven kommet seg gjennom elgskallen og inn i hjernen og der stakk den opp som en rar liten hatt. Jeg hoppet av og kravlet meg i sikkerhet opp på en stor stein, mens elgen så sitt liv passere revy: Alle de gode dagene med nok mat, de solrike late sommerdagene, den kortvarige forelskelse i oksen på høstparten og ensomheten etterpå. Fødselen og gleden over å føre genene videre, men også de masete vintermånedene fra tidligere år, og rastløsheten, det hvileløse element som den for alt jeg vet, kanskje syntes det var en lettelse å bli befridd fra. (s. 10)

Alle de i...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn