Miljø

Skogen og byen er motsetninger

Det fysiske miljøet i romanen Doppler foregår to forskjellige steder. Det meste av handlingen er lagt til skogen, men flere deler foregår også i byen. De to stedene blir i fortellingen satt opp som klare motsetninger. Skogen forbindes med stillhet, ensomhet og et liv i harmoni med naturen. Byen forbindes med larm, mange mennesker og et materialistisk liv. 

I skogen kan Doppler holde seg på avstand fra andre mennesker og deres konstante krav. Her kan han søke roen og ensomheten. Det innser han for første gang når han velter på sykkelen sin og opplever «en velsignet ro» (s. 23). Motsetningen til skogens ro de «enerverende barnesangene» (s. 23) til sønnen, som Doppler føler har plaget ham i månedsvis. Det gir også ro for de tankene som har opptatt ham i forbindelse med renoveringen av familiens bad. Tanker som, på toppen av dette, ble forstyrret av en krig i Irak, som alle skulle ta stilling til, fordi den slags indirekte forventes av opplyste borgere med god moral. 

Doppler nevner noen ting som kjennetegner livet i byen. Det er konkrete ting, men vi kan også tolke dem som mer generelle fenomener i en moderne verden: Barnesangene representerer populærkultur, badeværelset materialisme og krigen en dramatisk nyhetsstrøm. Det tegner bildet av en hektisk tilværelse, hvor der ikke er plass til fordypelse og refleksjon, hvilket Doppler også kommer inn på i sine tanker om fli...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn