Det røde Gardin

I denne analysehjelpen får du hjelp til å forstå novellen «Det røde Gardin», som er skrevet av Amalie Skram. Vi hjelper deg både med selve analysen av teksten, og kommer også med vårt forslag til en tolkning av den. I tillegg viser vi deg hvordan novellen kan ses i sammenheng med strømninger i samtiden. 

Novellen ble opprinnelig publisert i tidsskriftet Tilskueren i 1897, men ble gjenutgitt i 1899 i Amalie Skrams novellesamling Sommer. Det er derfor ofte 1899 som oppgis som novellens utgivelsesår, selv om den altså er to år eldre. 

I det følgende finner du først et sammendrag av novellen. Deretter følger en side med historisk og litteraturhistorisk bakgrunnsinformasjon som er viktig for å forstå novellens handling og bakgrunn. Her kan du lese om Amalie Skrams forfatterskap og ekteskapstemaet, som er gjennomgående i hennes tekster. På siden Forstå teksten finner du en kommentert utgave av novellen. Her gjennomgår vi handlingen avsnitt for avsnitt og gir deg en rekke ordforklaringer til de vanskelige ordene i novellen. 

I analysen stiller vi først en rekke arbeidsspørsmål, slik at du vet hva du skal se etter når du selv skal analysere «Det røde Gardin». Deretter gir vi deg våre svar på spørsmålene i en grundig analyse, hvor vi kommer inn på alle punktene som normalt inngår i en analysemodell for noveller. Etter analysen er det et avsnitt om fortolkning, tema og budskap.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Det røde Gardin

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 04.09.2021
    Skrevet av Elev på Vg3