Det haster! | Oppgave 3 i Norsk sidemål | Vår 2017

Få hjelp med å skrive en kreativ tekst om konflikten mellom voksne og barn ut fra tegneseriestripen Det haster! av Lise Myhre. Vi tar for os ulike momenter i Det haster! og andre momenter som omhandler konflikten mellom barn og voksne.

Notatet er en hjelpende hånd til å komme i gang med oppgaven, uansett om du skal skrive et essay eller et kåseri.

Oppgaven er gitt til norsk skriftlig eksamen i sidemål, 23. mai 2017.

Oppgaveformulering

Oppgave 3

Vedlegg:

  • Lise Myhre: «Det haster!», tegneseriestripe, 2016

Skriv en kreativ tekst der du utforsker konflikten mellom voksne og barn i den vedlagte tegneseriestripen.

Kommentar: Denne oppgaven åpner for ulike løsninger, men det skal komme tydelig fram av svaret ditt at du bruker eksempler fra tekstvedlegget. Du kan vise kreativitet i de innfallsvinklene og perspektivene du velger, og måten du bruker språket på.

Fakta om teksten «Det haster!»

Forfatter: Lise Myhre/André Bjerke
Årstall: 2016
Sjanger: tegneseriestripe (selve teksten i tegneseriestripen er diktet «Det haster!», som er skrevet av André Bjerke)

Sammendrag

«Det haster!» er en tegneseriestripe som inneholder tolv ruter, som til sammen dekker en side. Øverst i hver rute kan vi lese de ulike linjene fra diktet «Det haster!» av André Bjerke.

De tre øverste rutene viser et barn som blir beordret til å gjøre leksene, noen barn som spiller fotball mens en utålmodig far venter på at de skal bli ferdige, og en liten gutt som blir revet bort fra en blomst han er i ferd med å plukke. Teksten forteller gutten at han må skynde seg for å bli til nytte for samfunnet.

I de tre neste rutene er gutten blitt en ung voksen – han har selv fått et lite barn, men er mer opptatt av jobben og sitter på kontoret til langt på natt. I diktlinjene står det at han må skynde seg å få høyere levestandard, bli rikere, få en bedre jobb.

I rutene 7–9 ser vi en grav som er ferdig gravd opp, kalenderdager som flyr forbi og en gravstøtte. Teksten påpeker at det er viktig med høy fart for å nå endestasjonen, men spør så: «Hva rakk du å se? Dette landskap der ute, ditt liv, hva var dét?»

I de tre siste rutene dukker det opp en sommerfugl mens vi ser silhuetten av mannen gå av gårde. Han legger fra seg mobilen, og i siste rute holder han om barnet sitt med et kjærlig blikk, mens de sitter på en benk.

Teksten endrer seg: Den formanende stemmen i diktet ber nå mannen om å ta det med ro, observere verden rundt seg og være til stede. Det som haster, er å forstå at livet er her og nå. Disse tre siste rutene er de eneste i farge, resten er i svart-hvitt.

Ordliste til «Det haster!»

handelsbalanse: forholdet mellom verdien av det et land importerer og eksporterer

knallert: moped

Bugatti: en eksklusiv sportsbil

disponent: leder for forretningsvirksomheten i en bedrift

Innfallsvinkler til oppgaven

Når du skriver en kreativ tekst med utgangspunkt i tegneseriestripen «Det haster!», kan det være lurt å ha en rød tråd i oppgaven, altså et tema som du konsentrerer deg om og holder på i hele oppgaven.

Innfallsvinkler til å skrive et essay

Før og nå: Barn vokste opp fortere før i tiden, de dro gjerne ut på havet eller ble ansatt som hushjelp etter konfirmasjonen, og de fikk barn i starten av tjueårene. Skillet mellom barndom og voksenliv var skarpere.

Samtidig fikk barna kanskje mer tid til å være barn så lenge det varte; de lekte mye utendørs, fikk klatre i trær og teste grenser, og de brukte fantasien og fant på egne leker og spill. Unge i dag blir konstant stimulert gjennom mobiler, nettbrett og tv. Når tror du egentlig det var best å være barn – før eller nå?

Resirkulering: De voksne stiller høye krav til seg selv og til barna sine, noe som gjør at barna lærer om statusjag og hva det vil si å være vellykket, av de voksne. Denne måten å leve på går dermed i arv: Den resirkuleres fra generasjon til generasjon.

Hva er det som gjør det så vanskelig å bryte fri fra samfunnets normer? Er det samfunnet som utøver dette presset, og er det ikke vi selv som er samfunnet?

Innfallsvinkler til å skrive et kåseri

Hvem er barna?: Når man ser på alt det foreldre styrer med, kan man spørre seg hvem som er de egentlige barna. Voksne mennesker konkurrerer i alt fra barnebursdager til ferieopplevelser og fritidsaktiviteter.

Er det ikke i grunnen ganske barnslig å ha et slikt fokus i barneoppdragelsen? Glemmer man ikke hva som er viktig?

Dårlig hukommelse: De som nå er voksne og maser om matpakker, lekser og treningstøy, har selv en gang vært barn, og kanskje opplevd at deres foreldre maste på dem. Mest sannsynlig tenke de da: Sånn skal ikke jeg bli når jeg blir stor.

Men forbausende mange av oss ender opp ganske like våre egne foreldre, og de fleste adopterer forventingene og kravene fra samfunnet rundt oss uten å tenke over hva vi syntes var viktig da vi selv var små. Hvorfor har vi så dårlig hukommelse?

Mest og best: Når vi er små, gjelder det å ha den største gravemaskinen, den nyeste fotballtrøya eller det dyreste rideutstyret. Når vi blir voksne, konkurrerer vi om å ha det fineste huset, den dyreste bilen, de mest spennende feriedestinasjonene og, ikke minst, de flinkeste og mest veloppdragne barna.

Er det grenser for hvor mange arenaer vi kan konkurrere på? Er til og med døden blitt en konkurranse? Hvor kommer dette behovet for å måle seg mot andre fra?

Hjelp til oppgavetypene

Kreativ tekst: Les mer om hva en kreativ tekst er her.

Essay: Har du behov for hjelp til oppbygging og skriving av oppgavetypen essay? Se Studienetts oppskrift på essay i norsk her:

Essay | Oppskrift

Å skrive et essay i norsk trenger ikke være så veldig vanskelig. Hvis du bare vet hva du skal se etter og hvordan du skal gå frem, kan du fort komme til å mestre denne sjangeren og oppgavetypen. Essayet er normalt en populær oppgavetype i norskfaget og du kan ofte støte på dem på tentamener, skrivedager og eksamen i norsk.

Kåseri: Har du behov for hjelp til oppbygging og skriving av oppgavetypen kåseri? Se Studienetts oppskrift på kåseri her:

Kåseri | Oppskrift

Formålet med denne veiledningen er at du skal få en bedre karakter i norsk skriftlig. Det hjelper vi deg med ved å gi deg en oppskrift på hvordan du løser denne oppgavetypen. Oppskriften på kåseri kan du bruke flere ganger, og du kan også ha den med deg på eksamen.

Hjelp til Nynorsk

Mange elever sliter med nynorsken, derfor har Studienett utarbeidet en Nynorsk Grammatikk Guide som gir deg all hjelpen du trenger i nynorsk.

Nynorsk grammatikk

Denne veiledningen til nynorsk grammatikk gir deg på en enkel og forståelig måte en komplett innføring i nynorsk som sidemål. Den tar for seg både grammatikk, ordvalg og setningsbygning, i tillegg til å forklare hvordan du kan få best mulig utbytte av ordlisten og andre hjelpemidler.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Det haster! | Oppgave 3 i Norsk sidemål | Vår 2017

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.