Det finaste huset | Oppgave 1 i Norsk sidemål | Høst 2014
Her hjelper vi deg til å komme i gang med en analyse av reklamen «Det finaste huset». Vi viser deg mulige analyser som du kan komme inn på i oppgaven din.
Oppgaven er gitt til eksamen i norsk sidemål, høst 2014.
Fakta om teksten
Avsender: EiendomsMegler1
Årstall: 2013, Jærbladet
Sjanger: Reklame
Kontekst: En reklameannonse for EiendomsMegler1 i lokalavisen Jærbladet. Lokalavisen Jærbladet dekker kommunene Hå, Time og Klepp, og blir gitt ut tre ganger i uken.
Inngangsvinkler til analyse og tolkning
Her er det nevnt noen mulige inngangsvinkler du kan bruke i en analyse av reklamen «Det finaste huset».
Forholdet mellom bilde og tekst
Du kan ta utgangspunkt i forholdet mellom bilde og tekst. Hvordan påvirker dette reklameannonsen og formidlingen av budskapet? Hadde reklamen vært like effektiv uten et av momentene? Her kan du komme inn på hvordan kontrastene mellom bilde og tekst skaper blikkfang og interesse hos mottakeren, samt hvordan bildene gir teksten en troverdighet ved at bildene har en dokumenterende effekt.
Overbevise med etos
Du kan se på hvordan reklamen får fram budskapet sitt, og overbeviser mottakeren, ved å bruke det retoriske virkemiddelet etos. Når du ser etter etos i teksten, er det snakk om å se på avsenderens troverdighet. Avsenderen må fremstå som kompetent innen temaet han uttaler seg om og med god moral, for at han skal oppfattes troverdig. Her spiller både forholdet mellom tekst og bilde inn, men også blant annet ærlighet.
Overbevise med patos
Du kan også ta utgangspunkt i det retoriske virkemiddelet patos. Når du skal se om patos blir brukt, må du se om det er noe i teksten som treffer følelsene til mottakeren. Her kan du se på hvordan det blir brukt, og hvilke følelser som blir spilt på hos mottakeren. Både tilhørighet (hjemmefølelsen), troverdighet og ærlighet er elementer du kan komme inn på her.
Hjelp til Nynorsk
Mange elever sliter med nynorsken, derfor har Studienett utarbeidet en Nynorsk Grammatikk Guide som gir deg all hjelpen du trenger i nynorsk.
Oppskrift på reklameanalyse
I tillegg har Studienett laget en oppskrift på reklameanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her: