[0]

Den røde kjolen

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Den røde kjolen». Novellen er skrevet av Ingvar Ambjørnsen og ble utgitt i novellesamlingen Djevelens fødselsdag i 1998. 

Ambjørnsens novelle er en historie om en eldre mann som mister sin kone til Alzheimers sykdom. Han opplever hvordan den sterke og omsorgsfulle personen han har vært gift med i snart seksti år, langsomt forsvinner helt inn i seg selv. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap.

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Konen er et fokuspunkt i novellen, og utviklingen og forfallet som sykdommen medfører skildres av mannen hennes. Det står ikke eksplisitt i novellen hvilken sykdom konen har fått, men vi kan lese ut fra symptomene og tempoet sykdommen utvikler seg i at det er snakk om demens og Alzheimers sykdom. Hun endrer personlighet og mister kontakt med virkeligheten, symptomer som er typiske for sykdommen.

Der jeg-et viser sykdommens effekt på de pårørende, viser konen hvordan sykdommen radikalt endrer et menneske. Hun blir en kontrast av seg selv:

Hun var alltid så pertentlig og ordentlig på alle vis. 

Hun går altså fra å være stødig og skikkelig til å bli utrygg, ustabil og ute av kontroll. Hun endrer også personlige farger når hun ber om den røde kjolen: 

De kunne ikke huske noen rød kjole, de heller. Det hadde alltid vært blått og grønt som var mors farger. 

Konen er med andre ord svært dynamisk i sin fremstilling for å vise sykdommens nådeløse tak og konsekvenser.

Mens jeg-et leter etter den røde kjolen, innser han at han egentlig ikke har lagt merke til hvordan konen gikk kledd da hun var frisk: 

Her hadde vi gått, år ut og år inn i de samme rommene, og jeg hadde rett og slett ikke sett hvordan hun var kledd. 

Dette kan indikere at han ikke har vist sin kone nok oppmerksomhet, og det kan bidra inn i hans dårlige samvittighet. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Den røde kjolen

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.