Tema og budskap

På denne siden gir vi deg hjelp til analysen ved å komme inn på tema og budskap i ”Den gamle mannen”. Når vi snakker om tema i eventyret, er det det eventyret egentlig handler om. Budskapet er hva eventyret prøver å lære oss – altså moralen.

Den gylne regel: Gjør mot andre det du vil at de skal gjøre mot deg

Den gylne regel, ”Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg”, er et sentralt tema og budskap i ”Den gamle mannen”. Brødrene mente at de kom til å dele godene med de fattige om de fikk ønskene sine oppfylt, men kun én av dem gjorde nettopp det, og det gikk godt for han. Med de to andre brødrene gikk det ikke like godt – og de mistet godene sine igjen.

Da brødrene ble spurt om ønskene sine, var de også fattige og trengte arbeid – på samme måte som andre fattige trengte olivenolje og melk og ost. Brødrene fikk ønskene deres oppfylt, men de to eldste klarte ikke å gi andre den samme gleden når det var de som hadde makt til å fordele den. 

Medmenneskelighet og grådighet

Et budskap i eventyret om ”Den gamle mannen” kan være at man må være et medmenneske og være snill mot dem som trenger det. Kanskje er det d...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn