Den gamle mannen | Analyse

Her får du hjelp og inspirasjon til analyse av eventyret ”Den gamle mannen” fra samlingen Eventyr fra 17 land. I denne analysehjelpen kommer vi inn på oppbygning, personer, eventyrtrekk, budskap og tema.

Her gir vi deg først et sammendrag av teksten, og på de neste sidene får du mye mer hjelp til analyse og tolkning.

Sammendrag

«Den gamle mannen» handler om tre brødre som drar ut for å søke arbeid. På veien møter de en gammel mann, som de deler litt av maten sin med. Den gamle mannen spør den eldste broren hva han ønsker seg mest av alt i verden. Han svarer at han skulle ønske at alle kråkene i nærheten var sauer, og at alle sauene var hans. Etter å ha svart bekreftende på at han i så fall ville gitt bort melk til de fattige, ble alle kråkene til sauer.

De to andre brødrene gikk videre sammen med den gamle mannen, og den mellomste broren fikk samme spørsmålet som eldstebroren hadde fått. Han svarte at han skulle ønske at alle eiketrærne i skogen de befant seg i var oliventrær, og at alle disse trærne tilhørte ham. Den gamle mannen spurte om han i så fall ville gitt litt olivenolje til fattige, noe han bekreftet. Den gamle mannen dunket stokken sin i bakken, og alle eiketrærne ble til oliventrær.

Den yngste broren og den gamle mannen gikk videre. De satte seg ved et vann, og den gamle mannen spurte gutten hva han ønsket seg. Gutten svarte at han ønsket at vannet som kom ut fra kilden var honning, og at det rant honning hele året. Den gamle mannen spurte om han i så fall ville delt honningen med de fattige, noe gutten svarte ja til. Den gamle mannen dunket stokken sin i bakken, og så ble vannet gjort om til honning. Den yngste gutten solgte honning til de med penger, og ga bort honningen til fattige.

Etter en stund dro den yngste gutten for å besøke brødrene sine. Men da han kom til stedet der den mellomste broren hadde fått oliventrær, fantes det nå kun eiketrær. Og der den eldste broren hadde fått sauer, fantes det bare kråker. Gutten møtte den gamle mannen, som fortalte ham at brødrene hans ikke hadde delt med de fattige som de hadde lovet den gamle mannen. Og så ble den gamle mannen borte.

Oppskrift på eventyranalyse

Har du behov for mer hjelp til analyse av eventyr? Se Studienetts oppskrift her: 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Den gamle mannen | Analyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.