Theravada

Hva er theravada-buddhisme?

Theravada er den eldste formen for buddhisme, dannet i 300-tallet f.Kr., og theravada betyr «de eldstes lære». Retningen er kjent for å være konservativ, og hevder å holde fast i Buddhas opprinnelige lære uten å ha endret noe. Theravada regner den eldste tekstsamlingen, Tripitaka, for autoritativ og hellig, mens den forkaster de litt nyere tekstene som brukes i de andre retningene.

I theravada er det i høy grad fokus på den historiske Buddhaen og hans lære, som man mener å følge nøye. Målet er at den enkelte munken skal nå den endelige oppvåknede tilstanden som arhat ved å følge Buddhas eksempel. I dag er retningen utbredt i sørasiatiske land, som Sri Lanka og Thailand, og den kalles også for sørlig buddhisme.

Viktigste kjennetegn

Her utdyper vi de mest sentrale kjennetegnene ved theravada.

Arhat og den individuelle frelsen

I theravada er det å bli en arhat, dvs. en fullt oppvåknet munk, det høyeste man kan oppnå. Dette religiøse idealet står i motsetning til mahayanas ideal, som er å bli en bodhisattva.

Arhat betyr «en ærverdig». Det er en munk som på egenhånd har oppnådd oppvåkningen, og som inngår i nirvana ved sin død, slik Buddha gjorde. Buddha er det store forbildet, og munken oppnår å bli en arhat ved nøye å følge Buddhas vei.

Theravada fokuserer på den individuelle frelsen. Det er bare munker (og kanskje nonner) som kan nå ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn