Mahayana

Hva er mahayana-buddhisme?

Mahayana er en viktig buddhistisk retning som oppsto i India i tiden omkring år 100 f.Kr. Den bygger på Buddhas lære og videreutvikler de tidlige buddhistiske idéene og forestillingene.

Den sentrale idéen i mahayana er troen på bodhisattvaer. De er en form for buddhaer som har nådd oppvåkningen, men utsetter sin inngang i nirvana, og i stedet lar seg gjenføde for å hjelpe andre til frelse. I mahayana fokuserer man på alles frelse og innlemmer derfor alminnelige mennesker, lekfolk, i religionen på en ny måte.

Mahayana anerkjenner theravadas tekstsamling, Tripitaka, som helligskrift, men har i tillegg sine egne helligtekster, som bl.a. inkluderer Hjertesutraen og Lotussutraen. Mahayana er den største buddhistiske retningen i dag, og er særlig utbredt i østasiatiske land som Kina, Korea, Vietnam og Japan. Den kalles derfor også for østlig buddhisme.

Viktigste kjennetegn

Her ser vi nærmere på de mest sentrale kjennetegnene ved mahayana.

Arbeider for alles frelse

Mahayana oppsto som et brudd med den eldste buddhistiske retningen, theravada. Bruddet gjaldt særlig spørsmålet om hvem som kan oppnå frelse

Mahayana-tilhengerne kritiserte theravada for kun å inkludere munker i frelsen, og glemme alminnelige mennesker. Mahayana er derimot opptatt av alles frelse, og m...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn