[0]

Black & Decker

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Black & Decker». Novellen er skrevet av Einar Økland og ble utgitt i novellesamlingen Svart i det grøne i 1967. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap.

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Novellen er fortalt av en personal forteller. Det vil si at vi opplever begivenhetene fra fortellerens subjektive perspektiv. Det kan vi bl.a. se her:

Visst bur eg godt. Åleine på hybelen, fast jobb og allting. Men ein ting kunne øydelagt alt. Til dømes denne bokhylla.

Vi får med det samme et innblikk i fortellerens bevissthet. Han forsøker å overbevise seg selv om at han har det bra. Men samtidig erkjenner han at det er noe som ødelegger det hele: en bokhylle. Hvis man virkelig har det godt, kan en bokhylle neppe ødelegge det hele. Særlig ikke når problemet bare er at hyllen henger tre centimeter for høyt. 

Vi forstår at fortellerens problemer i virkeligheten er de tingene han fremhever som positive. Han bor alene og virker i det hele tatt til å være alene hele tiden. Han er ensom. Han har en fast jobb, men det er et kjedelig arbeid bak kassen i en butikk. 

Den interne synsvinkelen gir oss adgang til fortellerens indre tanker og følelser. Vi får innsikt i hvordan han blir besatt av drillen, som gir ham en følelse av styrke og makt. Vi får også et innblikk i hvordan han begynner å fantasere om å ta livet av Fredrik, så han kan beholde drillen:

Jævlar, så tungt det flesket ville liggje på golvet. Eg ville ikkje klare å reise han opp dersom han først låg der slapp og lunka. Den ryggen. Og slike tunge armar. Fingrane lett krølla inn i handa. Smilehòla på knuane utglatta. Dei små flisete neglene ute av syne.

Her ser vi at fortelleren har planlagt å ta livet av Fredrik, allerede før han kommer for å hente drillen sin. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Black & Decker

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.