[41]

Bildeanalyse oppskrift

Denne bildeanalyseoppskriften er et forslag til hvordan du kan gå frem når du skal analysere og fortolke et bilde. Det er ikke en endelig oppskrift. Å gjøre en god analyse og fortolkning av et bilde handler om å kunne anvende relevante analysebegreper på bildet, for så å utforme det hele til en samlet fortolkning.

Din analyse og fortolkning skal altså ikke bare være en slavisk gjennomgang av spørsmålene til de ulike punktene under. Det er bildet du har foran deg som styrer hvilke av spørsmålene du skal fokusere på. Husk for øvrig at det aller viktigste er at du besvarer de spørsmålene som stilles i oppgaveteksten!

Eksempel på bildeanalyse

Trenger du mer hjelp til din bildeanalyse? Da kan det være nyttig å se igjennom et eksempel på en bildeanalyse. Her har du et godt eksempel på en analyse av bildet «Livets dans» av Edvard Munch:

Eksempel på bildeanalyse

Oppgaven er et utmerket eksempel på en bildeanalyse skrevet i norskfaget på Vgs. Her analyseres bildet Livets dans av Edvard Munch. Maleriet settes i kon...

Utdrag

Beskåret bilde: Noe av det mest grunnleggende ved et bilde, er at det har en avgrensning. Noen ganger er det tydelig at bildet er ”skåret av”, dvs. at rammen rundt bildet er mindre enn det som er naturlig. For eksempel i et bilde av et ansikt der pannen er skåret bort. Dette gjør tilskueren oppmerksom på at ”virkeligheten” fortsetter utenfor bildet. Det som ”mangler” på bildet, kan ha en spesiell betydning. Et kraftig beskåret bilde kan ofte virke som et utsnitt av virkeligheten.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Bildeanalyse oppskrift

[41]
Brukernes anmeldelser
 • 05.06.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Absolutt super! Fikk nylig bruk for den. Er å anbefale på det sterkeste, spesielt til eksamen, da det vanligvis er minst 1 bilde i en av oppgavene som skal analyseres.
 • 05.12.2011
  Skrevet av Elev på Vg2
  Dette var en meget fyldig og innholdig oppskrift for bildeanalyse. den hjalp meg veldig mye
 • 08.03.2016
  DRTFJYGKVOTCR0EXWZKDJ RKNVMT CRDX3GU 4F
 • 25.11.2014
  Veldig bra :))