Paulus' brev

På denne side gir vi deg et overblikk over Paulus’ brev, samt bakgrunnsinformasjon om Paulus. Til slutt tar vi en nærmere titt på de av Paulus’ brev som benyttes mest i Religion og etikk på videregående, nemlig Romerbrevet, Korinterbrevene, Galaterbrevet, og Første Tessalonikerbrev.

Hvem var Paulus?

Paulus var ikke en disippel av Jesus, men ble en svært viktig forkynner i kristendommens tidligste tid. Med sin misjonsvirksomhet og sine brev, ble han en av de sentrale grunnleggerne av kristendommen som selvstendig religion. Han definerte i høy grad hva det vil si å være Jesus-troende som noe annet enn å være jøde. Samtidig definerte han også prinsipper for hvordan en kristen menighet skal fungere. 

Paulus var opprinnelig en skriftklok jøde som hatet de kristne og forfulgte dem med fengsel og drap. På en reise til Damaskus, hvor han vil bekjempe kristne, får Paulus et syn hvor han ser og hører Jesus. Det får ham til å omvende seg til troen på at Jesus er den ventede Messias. Paulus blir døpt og begynner straks å forkynne, primært for ikke-jøder. Paulus reiser rundt i hele Lilleasia og Hellas, hvor han misjonerer og stifter menigheter, inntil han kommer til Roma, hvor han blir henrettet i år 64 eller 67 e.Kr. 

Paulus’ kristne lære

Paulus’ brev er innviklede, og hans teologi tar for seg riktig mange emner. Her får du en oversikt over de mest sentrale delene av Paulus’ kristne lære:

Kristendommen gjelder alle mennesker. Der jødedommen kun var rettet mod jødene, så er kristendommen universell, dvs. den er rettet mot alle. Derfor er det viktig for Paulus at det er én lære som gjelder både jødekristne og hedningkristne (Se Galaterbrevet 3,28-29)

Kristendommen er d...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn