Den bortkomne sønn

Her gir vi deg en analyse av og et overblikk over lignelsen om den bortkomne sønn, som står i Lukasevangeliet 15,11-32. Kjennes også som lignelsen om sønnen som kom hjem. Det er den lengste lignelsesfortellingen som finnes i Det nye testamentet, og den finnes kun i Lukasevangeliet.…

...

...

Tolkning

Her kommer vi med forslag til hvordan lignelsen om sønnen som kom hjem kan tolkes.

Lignelsen handler om Guds forhold til mennesker

Faren i lignelsen er et bilde på Gud, og de to sønnene er bilder på hvordan mennesker kan forholde seg forskjellig til Gud. Den yngste sønnen synder mot Gud, men omvender seg og blir frelst. Den eldste sønnen blir sint på Gud, fordi han mener at han er den eneste av de to sønnene som har gjort seg fortjent til å bli frelst.

Guds kjærlighet er betingelsesløs

Jesus forteller denne lignelsen like etter å ha fortalt to andre lignelser: Lignelsen om sauen som ble funnet igjen og om sølvmynten som ble funnet igjen (Luk 15,1-10). Temaet i de to lignelsene handler om gleden over å få en mistet sau eller en mistet mynt tilbake. I den forbindelse sier Jesus at det skal bli glede i himmelen når bare én synder omvender seg. 

I lignelsen om den bortkomne søn, blir det også glede over at en synder har omvendt seg, da den yngste sønnen vender hjem. Den yngste sønnen sier selv at han har syndet mot faren: Ikke nok med at han har vært så frekk å kreve arven på forskudd, men han har også brukt den på å skeie ut. 

Men faren elsker den yngste sønnen på tross av det han har gjort. Dette viser at Guds kjærlighet er betingelsesløs, det vil si at man ikke må gjøre noe bestemt for å bli elsket av Gud. Ikke nok med det: Gud elsker også selv om man synde…

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn