Syndefallsmyten

Syndefallsmyten, også kalt syndefallsberetningen eller bare syndefallet finns i Bibelen. Det er i Første Mosebok 3 (1 Mos 3). 

Her kan du gå i dybden med et sammendrag av syndefallsmyten, samt analyse av de mest vesentlige elementene i teksten.

Sammendrag

For å forstå syndefallsmyten må den leses i sammenheng med skapelsesmyten i det foregående kapittelet (1 Mos 2): Gud har plassert Adam og Eva i Edens hage, men med forbud mot å spise av «treet til kunnskap om godt og ondt» (1 Mos 2,17). De kan spise av alle andre trær, men de skal dø hvis de spiser av kunnskapens tre. 

Slangen frister kvinnen (1 Mos 3,1-7)

  • Vers 1-6: Slangen sier til kvinnen (dvs. Eva), at Gud har løyet for dem. De skal ikke dø hvis de spiser av kunnskapens tre. Gud vil bare ikke at de blir som ham.
  • Vers 7: Kvinnen oppdager at treet ser innbydende ut, og spiser av fruktene det bærer, og får også sin mann (dvs. Adam) til å spise av det. Da de har spist frukten, innser de plutselig at de er nakne, og dekker til sine kjønnsdeler med fikenblader.

Gud oppdager at de har spist av treet (1 Mos 3,8-13)

  • Vers 8-13: Adam og kvinnen gjemmer seg for Gudsom kaller på Adam. Adam innrømmer at han hadde gjemt seg og var redd, fordi han var naken. Adam tilstår også at han har spist av frukten fra kunnskapens tre, men legger skylden på Eva. Eva skylder deretter på slangen.

Gud forbanner slangen, kvinnen og Adam (1 Mos 3,14-19)

  • Vers 14-15: Gud forbanner slangen. Den skal kravle på magen hele sitt liv som straff for å ha fristet kvinnen til å spise av frukten. Gud sier at kvinnen og slangen skal være fiender.
  • Ve
...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn