Barnebrud

Få hjelp og inspirasjon til retorisk analyse av kampanjemagasinet «Barnebrud» fra hjelpeorganisasjonen Plan Norge. Vi ser på analyse av etos, logos og patos på alle de tre sidene i magasinet, og vi jobber både med tekst og bilder. I tillegg ser vi nærmere på retoriske virkemidler som kontrast, gjentakelse og sammenligning. Til slutt gir vi tips til vurdering av kampanjen i forhold til formålet om å få mottakerne til å melde seg som jentefaddere, og engasjere seg i kampen mot barnebryllup.

Det er viktig at du tar alle de tre sidene av tekstvedlegget med i din retoriske analyse. Derfor gir vi grundig hjelp til alle sidene: Forsiden med overskriften «Barnebrud», side to i magasinet med overskriften «Hver dag står 39 000 jenter barnebrud», og side tre med overskriften «Husker du hva du drømte om som 12-åring?»

«Barnebrud» ble gitt som oppgave til norsk skriftlig eksamen i hovedmål våren 2015:

Oppgaveformulering

Vedlegg: «Barnebrud», side 14–15

Denne sammensatte teksten er de tre første sidene av et kampanjemagasin fra bistandsorganisasjonen Plan Norge. Magasinet ble sendt i posten til medlemmene av organisasjonen og var vedlegg i Dagbladet 20.09.2014.

Analyser utdraget. Bruk begreper fra retorikken. Vurder til slutt hvor godt du mener kampanjen fungerer etter formålet.

Kommentar:
Oppgaven er todelt. I den første delen skal du analysere både tekst og bilder og samspillet mellom dem. I den andre delen skal du begrunne vurderingene dine og bruke konkrete eksempler fra teksten.

Fakta om teksten

Teksten er et utdrag av et kampanjemagasin fra Plan Norge.

  • Avsender: Plan Norge, en hjelpeorganisasjon.
  • Sjanger: Annonse.
  • Medium og utgivelse: Kampanjemagasinet var et vedlegg i avisen Dagbladet, 20/9 2014.
  • Tekstens hensikt: Å sette søkelys på at unge jenter blir tvangsbortgiftet og få folk til at melde seg som jentefaddere hos Plan Norge.

Hjelp til oppgavetypen

Har du bruk for hjelp til oppbygging og skriving av oppgavetypen retorisk analyse i norskfaget? Se Studienetts oppskrift her:

Retorisk analyse

Her får du hjelp til å skrive en retorisk analyse eller en analyse av sammensatt tekst i norskfaget. Vi ser på hvordan du forbereder, strukturerer og skriver oppgaven din på en god måte. Du får også eksempler på oppgavetypene.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Barnebrud

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 29.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3